Jelikož mají petenti problém s různými akcemi, které ruší jejich poklidný spánek, přišla iniciativa Hluk z Prahy 4 s dokumentem, ve kterém žádá změnu legislativy „…tak, aby chránila naše právo na zdraví, příznivé životní prostředí, pohodu bydlení, právo na užívání našich zahrad a nemovitostí, právo na spánek a neupřednostňovala bezohledný hudební či obdobný business“, stojí v petici.  Aby tedy zákon nastavil alespoň základní hranici pro ochranu okolního obyvatelstva, jako tomu bylo do roku 2015.   

Stížnosti petentů

Kvůli novele zákona o ochraně veřejného zdraví z roku 2015 byla regulace venkovní hudební produkce z tohoto zákona vyjmuta. Hygienické stanice podle aktivistů již nekontrolují zdroj mnohdy velmi obtěžujícího hluku. To způsobilo boom různých hudebních festivalů a dalších hlučných akcí (koncertů, shromáždění, poutí, apod.) po celé ČR a „fesťáky“ se přesouvají do hustě obydlených lokalit.  

„Kvůli tomu došlo v roce 2021 v širším centru hlavního města k extrémní situaci, která nemá v ČR doposud obdoby,“ uvádí dále petice. Skupině Pražanů vadil hlavně hudební festival v údolí řeky Vltavy. Pořadatelé prý neberou na okolní obyvatelstvo žádný ohled a jde jim pouze o maximalizaci zisků na úkor zdraví, pohody a klidu obyvatel. K 12. srpnu se pod iniciativu podepsalo již 976 lidí.

Praha hlučná?!

Přitom co se hluku týče, minimálně tři čtvrtiny obyvatel centra nemají plnohodnotný spánek. Hluk po nočním klidu přesahuje maximální intenzitu 50 decibelů. Nejhorší je podle Prague City Tourism situace na podzim. Na sociálních sítích si zejména obyvatelé z Prahy 1 pravidelně stěžují na tzv. „pub crawls“, což jsou nejčastěji zběsilí turisté, kteří se v noci potácí od baru k baru a cestou tropí neplechy.

Podle aplikace se nejhůře spí v Praze 2. Celkem 44 008 Pražanů nebo 86,5 procent obyvatel s trvalým bydlištěm na „dvojce“ nocuje v místech s překročeným limitem nočního hluku, což je více než 50 decibel. Ani Praha 3 nebo Praha 1 na tom nejsou o moc lépe. Na „jedničce“ se pořádně nevyspí 77 a půl procenta lidí, na „trojce“ 78 a půl procenta.  

Noční rejdy v centru Prahy 

Podle Josefa Říhovského z Prague City Tourism jsou hlukem nejvíce zasaženy lokality  Praha 1 a to konkrétně Petřín, Vojtěšská čtvrť, Josefov, Václavské náměstí, Havelská a Betlémská čtvrť. „Dlouhodobým cílem naší organizace je informovat přijíždějící domácí i zahraniční turisty o nutnosti dodržování nočního klidu a stejně tak pořádku v ulicích Prahy,“ sděluje Blesku Josef Říhovský. Organizace však není zodpovědná za řešení problémů s nočním hlukem. To náleží městské policii.  

Prague City Tourism letos představilo projekt Enjoy Respect Prague, v rámci které mají desatero správného chování během pobytu v Praze. Kampaň spustili ve spolupráci s Prahou 1. Zaměřuje se na informování návštěvníků metropole na turisticky frekventovaných místech s cílem, aby se zde chovali ohleduplně. Tomu pomáhají například billboardy na letišti či na různých místech v centru města nebo letáčky pro poskytovatele Airbnb v Praze 1.

„Alkoturismus“ v Praze 1

„Praha je bohužel cílem alkoturistiky, rozluček se svobodou a párty víkendů. To vše je akcelerováno provozováním krátkodobého ubytování v bytových domech, takže se celá problematika rušení nočního klidu přelévá z hospod, restaurací a klubů do rezidenčních částí Prahy 1, do vnitrobloků a samotných bytů,“ komentuje Bronislava Sitár Baboráková, předsedkyně Výboru proti vylidňování centra a pro podporu komunitního života za Prahu 1.

„‚Jednička‘ s Městskou policií zřídila linku ‚VOLEJTE OPLETALKU‘ +420 222 025 191 nebo +420 222 025 193 určenou pro hlášení přestupků plynoucích z overturismu a krátkodobého ubytování, což se prý osvědčilo. Na webu Výboru chcisevkliduvyspat.cz je shrnuto, jak postupovat mimo jiné při rušení nočního klidu. Výbor spolupracuje s občany, SVJ, úředníky a politiky na vymáhání současných zákonů, přijímání novelizací stávajících zákonů i tvorbě nového zákona regulujícího krátkodobé ubytovaní,“ dodává Bronislava.

Fotogalerie
14 fotografií