Lávka mezi Radotínem a Zbraslaví byla dlouhá léta ve velmi špatném stavu. Její rekonstrukce se plánuje už od roku 2014. Přípravy rekonstrukce, stejně tak jako nyní i její realizaci však provázejí těžkosti, což stojí nejen čas a nepohodlí pro místní, ale hlavně peníze.

Když byly v roce 2018 konečně zveřejněné vizualizace nové lávky, respektive kopie té stávající, jedné z firem se nelíbily podmínky soutěže, proto podala stížnost na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Ten nakonec řízení v září roku 2020 zrušil, městská část ale každý rok musela investovat statisíce, aby se stará lávka udržela v provozu.

Cesta rekonstrukce

„Na podzim roku 2020 jsme vyvolali jednání o tomto stavu s náměstkem primátora pro dopravu Adamem Scheinherrem (Praha Sobě). Pan náměstek vrátil do hry pana architekta Pleskota, u kterého jsme objednali studii posouzení stávající stavu. V únoru 2021 jsme se dohodli na dalším postupu a rozhodli, že půjdeme cestou rekonstrukce lávky, kdy dojde k demontáži mostní konstrukce a úpravě podpěr a pilíře. Zároveň jsme přišli s návrhem soutěže formou Design&Build,“ vysvětluje místostarosta Prahy 16 Miroslav Knotek (ODS).

Design&Build je „metodou dodávky výstavbových projektů, která je charakteristická tím, že odpovědnost za zpracování projektové dokumentace projektu a tím i za celkovou kvalitu provedení je přenesena na zhotovitele stavby. Objednatel obvykle specifikuje ve svém zadání pouze účel, standardy, rozsah a výkonová kritéria plnění,“ uvádí na svém webu Operační program Životní prostředí.

„V červnu 2021 jsme měli zpracovánu dokumentaci k výběru formou Design&Build a vyhlásili jsme výběr zhotovitele. Dne 13. října 2021 jsme měli podepsanou smlouvu se zhotovitelem. V prosinci už běžela výroba ocelové konstrukce lávky. Dne 1. června byla na upravené podpěry a pilíř usazena nová konstrukce lávky a v červenci už budeme po nové moci přejít. Tedy nakonec za půldruhého roku od první konzultace bude lávka hotova, což je určitě rekordní termín,“ těšil se ještě v půlce června místostarosta Knotek. Realita se však s plány poněkud minula.

Další komplikace

Práce na lávce se na přelomu června a července z ničeho nic zastavily. „Stavební práce na lávce propojující Radotín s Lipencemi a Zbraslaví nabraly zpoždění. Důvodem jsou problémy na straně dodavatelské společnosti Raeder&Falge, která na konci června změnila majitele. Nový majitel přestal na tři týdny komunikovat se svými subdodavateli a zastavil stavební činnost na všech svých stavbách,“ uvedla radnice 18. července.

„Městská část se ihned po zjištění problémů v komunikaci mezi dodavatelskou společností a subdodavateli zapojila do jednání a společně se smluvními stranami připravila kroky k co nejrychlejšímu dokončení stavby. Věříme, že se stavební práce zase brzy rozběhnou a lávka bude sloužit občanům co nejdříve. Radotínským občanům se i jménem dodavatelských firem omlouváme,“ uvedl místostarosta Městské části Praha 16 Miroslav Knotek.

Radnici se však povedlo s novým majitelem navázat znovu spolupráce a 25. července se práce opět rozběhly. Přesné otevření lávky však zatím není jasné. „Datum zveřejníme během tohoto týdne,“ řekla Blesku tisková mluvčí Prahy 16 Jana Hejrová.

Video
Video se připravuje ...

Říční proud Berounky v Radotíně Jiří Marek

Fotogalerie
41 fotografií