„Metro je silný městotvorný prvek a já se těším na nové čtvrti, které kolem jeho stanic vyrostou. Bez toho by tak obří investice ani nedávala smysl,“ uvádí Petr Hlaváček. Ten vysvětlil, že je důležité, aby nová výstavba stanic metra korespondovala s okolní výstavbou, vzala v potaz veřejnou vybavenost jako např. školy, náměstí a parky. S majiteli pozemků proto provedli urbanistické a územní studie, kvůli některým stavbám musely proběhnout dokonce i změny územního plánu.

Druhý náměstek primátora Adam Scheinherr, popsal situaci ohledně vztahů s majiteli pozemků podrobněji. Uvedl, že ještě před čtyřmi lety žádné majetkoprávní vztahy s majiteli pozemků neexistovaly a nebylo uděleno žádné povolení, proto se dali do práce. „Díky tomu že jsme začali s majiteli pozemků spolupracovat, jsme nyní v situaci, že hlavní stavba první stanice už několik měsíců úspěšně běží,“ uvedl.

Nádraží Krč

Stanice Nádraží Krč - počítá se zde s rozlohou šesti hektarů, kde vzniknou kromě jiného tři nové administrativní budovy, hotel, kancelářské prostory nebo také obchody. Je umístěna v parku s rybníkem a nabídne napojení na vlakové linky, díky rekonstrukci chátrajícího vlakového nádraží. Přestoupit se z ní bude dát také na expresní linku 125 na Jižní spojce. Vzniknout zde má také P+R parkoviště. Stavba bude zahájena 2025 a dokončená by měla být o pět let později.

Nemocnice Krč

Stanice Nemocnice Krč počítá se vznikem nové městské čtvrti, která má nabídnout 1 400 bytů, polikliniku a víceúčelovou budovou, kam bude vestibul metra zasazen. V přízemí má vzniknout náměstí s obchody. Rozloha výstavby je 16 hektarů a začít má taktéž v roce 2025, dokončená by měla být v roce 2032.

Nové Dvory

Na Nových Dvorech je situace unikátní v tom, že pozemky jsou ve vlastnictví města a o stavbu se postará Pražská developerská společnost. Veřejnosti má kromě stanice metra nabídnout nově také napojení na tramvajovou linku, ale také základní školu, dvě mateřské školy, kulturní centrum, zařízení pro seniory, poštu nebo také sportovní vybavení a služby. I zde se počítá s mohutnou bytovou výstavbou, vzniknout by jich mělo 2 400 a z toho 2 000 bude městských. Stavba má být zahájena v roce 2027 a dokončená v roce 2034.

Libuš

Díky stanici na Libuši budou mít snazší napojení na metro také obyvatelé Modřan, odkud bude prodloužená tramvajová linka právě ke stanici metra D. Ta se ostatní prodlouží až na Novodvorskou. V rámci veřejné vybavenosti zde vznikne chybějící supermarket, pošta, školka a slíbená je také lékařská ordinace. Počítá se zde také až s 1 300 novými byty. Zahájení stavby připadá na rok 2027 a dokončení na rok 2034.

Písnice

Na stanici Písnice se počítá s tisícovkou nových bytů a radnicí. Její stavba je naplánovaná na rok 2030 a dokončení na 2038.

Video
Video se připravuje ...

Hřibův náměstek o bytové krizi v Praze: Za 30 let tu budou žít dva miliony lidí Markéta Volfová, Lukáš Červený

Fotogalerie
16 fotografií