Vlna veder se dostala už i do Prahy. V úterý kolem páté hodiny odpolední došlo k tragické události, když v jednom ze supermarketů na Letné zkolaboval starší muž.

„Naše posádka byla přivolána na Letnou k náhlé zástavě srdce, kterou utrpěl starší muž. I přes odbornou resuscitaci kolegů záchranářů se nepovedlo muže zachránit a ten na místě zemřel," uvedla pro Blesk mluvčí pražké záchranky Jana Poštová.

Vedra zabíjejí

Riziko úmrtí v souvislosti s horkem bylo v Praze mezi lety 2010 až 2019 téměř dvakrát vyšší než v předchozích třech dekádách. Zatímco dříve bylo evidováno v průměru 50 úmrtí kvůli horku za rok, v uplynulé dekádě počet stoupl na 90. Vyplývá to z výzkumu vědců z Akademie věd ČR (AV) a České zemědělské univerzity v Praze (ČZU).

Jak se chránit?

Odborníci doporučují lidem v horkém počasí dostatečně pít a omezit pohyb v poledních a časně odpoledních hodinách. Varují před úpalem a úžehem a rychlými přechody mezi klimatizovanými a rozpálenými prostory. Ve stínu a v klidu by měli zůstávat zejména lidé se zdravotními obtížemi, senioři a malé děti.

Záchranka (ilustrační foto)
Autor: Archiv Blesku