„No sláva, zase můžeme se procházet po ‚Riegráčích‘,“ říkají si obyvatelé Prahy 2. Nadšení pramení z nově zrekonstruované centrální části parku.I když se nejedná o celou část, zpřístupnění alespoň kousku výrazně pomůže. Celková revitalizace probíhá postupně v rámci jednotlivých ucelených etap. První měla být sice hotova až v září, ale velká část je už připravena. Ačkoliv tedy práce v parku pokračují, dostanou se obyvatelé do výseku v srdci parku od pondělí 18. 7. Při procházkách se budou mimo jiné moci znovu osvěžit i v oblíbené Mlíkárně.

„Dřívějším zprovozněním revitalizované části parku jsme se snažili vyjít vstříc zejména rezidentům, kteří park využívají ke sportu, odpočinku nebo k venčení psů,“ sděluje Blesku tisková mluvčí Andrea Zoulová. Nicméně pruh parku okolo té  zůstává zavřen beze změn a od pondělí byl navíc uzavřen rohový obdélník, kopírující ulice Italská a Vozová. Druhou etapu by měla radnice dokončit do konce roku 2022.   

Mapka zobrazuje, kam se dá jít na procházku v Riegrových sadech.
Autor: Praha 2

Romantika v parku

Samotná revitalizace spočívá v rekonstrukci povrchů parkových cest, odvedení srážkových vod do vsakovacích galerií, rekonstrukci stávajících vodních prvků a instalaci nových pítek či vybudování přírodního amfiteátru. Největším tahákem bude obnova romantického zákoutí. Radnice také zdemoluje zázemí pro zahradníky. Přibudou nové lavičky a odpadkové koše a konečně i litinové patníky, které zabrání nežádoucímu vjezdu do parku. Radnice chce také v parku vysadit 50 stromů a keře i cibuloviny po tisících. 

Zelenomodrá „dvojka“?

Podle tiskové mluvčí Prahy 2 investuje radnice do zeleně a veřejného prostranství velké finance. „Nejinak je tomu i letos, kdy radnice počítá s částkou 98,47 milionu korun,“ konstatuje Andrea Zoulová. Praha 2 také reaguje na klimatické změny modernizací technologií. Hledá nové způsoby, jak nakládat se stromy, rostlinami a vodou. V rámci revitalizací parků již radnice počítá s budováním retenčních nádrží na zadržování dešťové vody, instalací inteligentního zavlažování a rozšiřuje také síť mlhovišť, které Pražané ocení zvlášť v parných dnech. 

Během letošního roku by měla být dokončena revitalizace hned několika parků a prostranství. Aktuálně se dokončuje například revitalizace východní části náměstí Míru za kostelem sv. Ludmily nebo obnova dílčí části parku Čelakovského sady nad Legerovou ulicí. Dokončena bude kromě avizované revitalizace Riegrových sadů nad ulicí Vozová i rekonstrukce vodního prvku v sadech Svatopluka Čecha, výstavba mezi mnoha mísními nenáviděného nového multifunkčního volnočasového areálu pod Nuselským mostem nebo plánovaná obnova opěrných zdí a schodišť u Gröbeho vily v Havlíčkových sadech.

Video
Video se připravuje ...

Green deal pro Evropu. Co to je a jak má pomoci od zhoršování životního prostředí? Videohub

Fotogalerie
16 fotografií