Alegorické sousoší Mužů s býky je jedním z mála poůstatků na původní využití Holešovické tržnice. Byly zde totiž jatka. Obě sochy na ně i odkazují. Sochař Vosmík navrhl část znázorňující chovatele s býkem. Druhou část, představující muže, který zvíře vede na porážku pak vyhotovil Bohuslav Schnirch.

Soutěž na výzdobu portálu Ústředních pražských jatek byla vypsána v roce 1892 a účastnilo se jí několik významných sochařů. V porotě zasedali Josef Václav Myslbek, Josef Mocker, Antonín Wiehl a Josef Srdínko, městský projektant novorenesančního areálu jatek. První cena nebyla udělena. O druhou cenu se pak dělily tři zaslané návrhy: Vosmíkův návrh s názvem Chov, návrh se značkou Z od autorů Františka Hergesela a Antonína Procházky a návrh pod jménem Apis Bohuslava Schnircha. Všichni tři autoři vítězných návrhů zvolili pro kompozici obdobný námět muže s býkem.

Sochy málem nepřežily

Sochy byly kvůli povětrnostním podmínkám ve velmi špatném stavu. „K jejich z restaurování se přistoupila doslova za minutu dvanáct,“ řekl na slavnostním odhalení restaurátor Jan Brabec. „Od té doby, co je zde umístili, na ně prakticky nikdo nesáhl. Spáry mezi jednotlivými bloky, ze kterých se sochy skládají, už dlouho neplnily svoji funkci. Do soch tak zatékalo a hrozilo, že v zimě led nebo vegetace sochy nenávratně poškodí,“ vysvětlil restaurátor.

„Sousoší byla hlavně očištěna od zčernalých minerálních krust a vegetace. Ve spodních částech podstavce bylo nutné vyměnit na několika místech bloky kamene a nove zhotovit plastické profily říms, které bohužel zanedbanou péči nevydržely. Bylo také třeba zhotovit novou bosáž (plastické vyznačení kvádrového zdiva, pozn. red.) a to především její povrch a modelaci,“ doplnila Marie Foltýnová, vedoucí správy veřejné plastiky Galerie hl. m. Prahy.

Práce byly rozděleny na dvě etapy. Začalo se v loňském roce čištěním minerálních krust. Ty odhalily velké poškození soklů, takže bylo nutné některé kameny nahradit. Pokračovalo se pak letos na jaře, kdy probíhaly barevné retuše a zrestaurovaly se kovové atributy.

Fotogalerie
15 fotografií