Organizace ROSA působí v Praze i na jiných místech v ČR téměř 30 let. Obětem domácího násilí poskytuje komplexní sociální služby. Klientkám se v centru dostane sociálně právního poradenství, psychologického poradenství, pomoc při komunikaci s úřady a soudy, ale také pomoc s hledáním zaměstnání a umisťováním dětí do škol a školek.

Krizový byt je další službou, kterou centrum ROSA poskytuje. Byt je dočasným bezpečným místem pro ženy případně i s dětmi, kde se po dobu sedmi dnů mohou ukrýt před nebezpečím, které jim hrozí doma. Během těchto sedmi dnů jim pracovnice centra zajistí další ubytování a poskytnou potřebnou pomoc.

Slova vedoucí centra pomoci

Vedoucí centra Branislava Marvánová Vargová vysvětluje, jakým způsobem poskytování pomoci probíhá: „Oběti domácího násilí čelí při řešení své situace řadě překážek. Kromě viditelných fyzických stop prožívají strach o sebe či své blízké, úzkost… Najdou-li odvahu vyhledat pomoc, potřebují, aby byla rychlá, odborná, bezpečná a vycházela z jejich aktuálních potřeb, ať už se jedná o bezplatnou linku, na kterou se mohou obracet i anonymně, krizový pobyt či dlouhodobý pobyt v bezpečném domě s utajenou adresou“. Zároveň také doplnila děsivou statistiku z již fungujícího krizového bytu, kde našlo útočiště již deset obětí. Devět z nich utrpělo vyloženě fyzické násilí, kdy šlo o rány pěstí a bití do hlavy. V jednom případě se dokonce násilí odehrávalo na těhotné ženě, nebo byla oběť ohrožována nožem.

„Je nepřípustné, aby týrané ženy a děti od nás nenašly zastání. Mít možnost v krizových situacích odejít z prostředí, ve kterém dochází k násilí, je klíčové. Jsem rád, že se nám podařilo v rekordně krátkém čase sehnat další byt s ideální dispozicí pro tento typ služby“ doplnil radní Prahy 2 pro oblast bezpečnosti Michal Zuna.

Nonstop krizová linka

ROSA navyšuje kapacitu pomoci a k původním čtyřem lůžkům dnes přidává dalších deset. Zároveň zlepšují dostupnost pomoci a uvádějí do provozu bezplatnou krizovou telefonickou linku, která bude dostupná nonstop v režimu 24/7, číslo linky je 800 60 50 80. Jedná se o první takovou linku v Čechách, která naplňuje doporučení Rady Evropy ohledně standardů telefonické krizové pomoci pro oblast násilí na ženách.

Fotogalerie
6 fotografií