S obrovskými potížemi museli počítat Pražané ve čtvrtek dopoledne. Ve městě totiž vypadl proud. PRE pak dostala elektřinu do postižených oblastí z jiných rozvoden - v Malešicích a Řeporyjích. Zatím není jasné, kolik domácností a firem bylo bez proudu, podle mluvčího PRE Petra Holubce ale hrubým odhadem mohlo jít až o čtvrtinu odběratelů. PRE má zhruba 800 tisíc zákazníků. 

„Bez elektřiny se ocitly především centrální části hlavního města Prahy, ale také Praha 5, Praha 10 nebo Praha 4,“ řekl Holubec. Zpočátku nebylo jasné, co výpadek způsobilo, mluvčí ČEPS Hana Klímová důvod později vysvětlila. „Dnes v 08:48 došlo v rozvodně 400 kV ČEPS na Chodově v Praze k technické poruše, která způsobila krátkodobý výpadek dodávek elektrické energie na území některých městských částí. Napětí v Praze bylo krátce po 09:30 obnoveno, rozvodna Chodov již je pod napětím,“ uvedla kolem desáté.

Nejezdily tramvaje, na devět minut se zastavilo i metro C, hasiči vyjížděli k mnoha zásahům, problémy byly hlášeny i na železnici. „Výpadek nastal v 08:49 a postihl pravý břeh od centra dolů, kde způsobil zastavení tramvají. Mezi 09:04 až 09:13 pak nejelo ani metro na lince C. Nyní metro jezdí a obnovován je postupně také tramvajový provoz. Zatím nejezdí na východě města, tedy třeba v Hloubětíně, Strašnicích a v okolí,“ řekl před 09:30 vedoucí odboru komunikace dopravního podniku Daniel Šabík.

V metru se zapnuly generátory elektrického proudu. Ty ale nejsou připraveny na to, aby zajišťovaly běžný provoz na lince, ale slouží k tomu, aby soupravy dojely do nejbližší stanice a cestující se z metra bezpečně dostali ven. „Lidé rozhodně nezůstali v tunelu mezi stanicemi,“ uvedl Šabík.

V případě tramvají se technikům dopravního podniku podařilo přes měnírny přepojit proud tak, aby se začala část tramvají postupně vracet do běžného provozu. Okolo 09:30 však stále tramvaje nejezdily na východě města.

Lidé trčeli ve výtazích

„V souvislosti s výpadkem elektrické energie v Praze zasahujeme u několika technických zásahů - vyproštění osob uvízlých ve výtahu,“ uvedli na twitteru kolem deváté pražští hasiči. „Zasahujeme také u několika případů hlášeného kouře ze střechy. Zatím se vždy jednalo o kouř po nastartování diesel agregátu,“ dodali. Zásahů souvisejících s výpadkem proudu řešili hasiči do 9:45 zhruba 25.

Záchranáři podle své mluvčí Jany Poštové v souvislosti s výpadkem pomohli pacientovi, který byl v domácím léčení připojen na kyslíkový přístroj - ten totiž přestal fungovat. Dispečink záchranky, který přijímal volání na tísňovou linku 155, fungoval po celou dobu bez problémů. Výpadek proudu v Praze zaznamenaly i některé nemocnice, pro tyto případy ale mají záložní zdroje. Po výpadku proudu je spustily například Nemocnice Na Františku, Institut klinické a experimentální medicíny nebo Všeobecná fakultní nemocnice. Naproti tomu v Thomayerově nemocnici proud nevypadl. Na péči tak výpadek neměl vliv.

Problémy na úřadech

Podle Holubce šlo o velký zásah nejen do dopravy, ale také do chodu úřadů, obchodů a služeb. „Výpadek proudu v Praze zasáhl i Ministerstvo práce a sociálních věcí. Řízeně jsme vypnuli servery, abychom předešli případným škodám. Jakmile se dodávka elektřiny obnoví, intenzivně začneme pracovat na zprovoznění našich systémů,“ uvedlo MPSV na twitteru.

Nefungovaly také některé bankomaty, výpadek rovněž omezil činnost několika poboček bank. On-line bankovnictví zasaženo nebylo. Výpadek zaznamenaly také některé školy, výuka v nich nicméně výrazně omezena nebyla.

Nedostupné weby

Výpadek přinesl i potíže s internetovými sítěmi. Přerušení dodávky elektřiny se projevilo výpadkem celého datového centra Master DC v Praze, kterému nenaběhl záložní generátor UPS. Kvůli tomu byly nedostupné některé weby. Firma hlásí dopad na více než 50 zákazníků. Obnovení služeb odhaduje zhruba na 15:00. V této souvislosti oznámil kompletní výpadek webů iRozhlas a Rozhlas.cz Český rozhlas. Mimo provoz je i web ČT24 nebo odborné weby vydavatele Internet Info.

„Je to velmi nepříjemné, nezpůsobili jsme to, omlouváme se,“ řekl Holubec. Poznamenal, že podobný výpadek nebyl v Praze několik let. Na několika místech v Praze lidem nepřidalo ani to, že kromě výpadku proudu netekla kvůli haváriím ani voda - například na Chodově. 

Kolem 9:40 pak Holubec oznámil, že se PRE postupně daří dodávky elektřiny obnovovat. „Právě probíhá přepojování na rozvodnu Řeporyje a posilování příkonu tam. Celá Praha by měla opět svítit do cca 30 minut,“ napsal v tutéž dobu na twitteru pražský radní Jan Chabr (TOP 09). Uvedl, že problém je v tom, že rozvodna na Chodově má nedostatečnou kapacitu přívodních kabelů, což je prý dlouhodobý problém.

Zastihl vás výpadek proudu při cestě výtahem nebo vás dostal do jiných potíží? Pošlete nám video na tip@blesk.cz!

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Román z hořícího metra v Praze. Kopřiva odhalil, co nastane při blackoutu Jiří Marek, Lukáš Červený

Fotogalerie
18 fotografií