Od čtvrtka do neděle se v prostoru stanice metra Vltavská koná veliká akce Festival Vltavské filharmonie. Zahajovací festival výstavy představí výsledky soutěže. Kromě site specific hudebního programu bude i možnost komentovaných prohlídek a parkour show. Z hudebních čísel vystoupí například Dan Bárta, Klára Vytisková nebo Pražská konzervatoř. Celou akci pořádá CAMP ve spolupráci s IPR Praha.

Program akce

Festival začal ve čtvrtek v 15:00. Odpoledne byla na programu třeba Pražská konzervatoř nebo parkour show. Právě čtvrteční večer byl největším tahákem celé akce - od 18:20 se rozezněl komorní orchestr FOK, který následovala Klára Vytisková a po ní Dan Bárta & Robert Balzar Trio. 

V pátek a sobotu se začíná také ve tři. Páteční program odstartuje duo Petr & Farhia. Pro návštěvníky tu bude možnost vyrazit na procházku s architekty IPR. Den zakončí afterparty. V sobotu se budou konat další vystoupení. Stejně tak procházka s architekty IPR. Specialistou sobotního dne bude BMX a skate contest. V neděli nebude až na večerního Dj žádné hudební vystoupení. Pro zájemce je zde možnost projít se s Panem Václavem a Pragulicem.

O občerstvení se postará jedna pop-up kavárna Žlutý karavan. Pro Pražany půjde o přitažlivou akci. „Očekáváme vysokou návštěvnost, vzhledem k plánovanému programu, lokalitě, kde proudí vysokém množství lidí i perfektní předpovědi počasí,“ sděluje Blesku tisková mluvčí CAMPu Barbora Kloudová.

Nová chlouba Prahy

K vidění bude také venkovní výstava v okolí metra. Představí nejen vítězný návrh, ale také tým Bjark Ingels Group, který za dílem stojí. Zájemci se mimo jiné dozví, jak bude Vltavská filharmonie vypadat a co vše bude možné v tomto kulturním centru zažít, výstava ale také vysvětluje, jak se změní lokalita Vltavská či navazující území Bubny-Zátory.

„Budova století“ vyjde město na zhruba šest miliard korun. Podle náměstka Petra Hlaváčka (Spojené síly pro Prahu) se jedná o generační věc. Vltavská filharmonie bude vypadat jako skleněný altán o několika patrech. „Uděláme vám radost, nebo zemřeme snažením,“ smál se Bjarke Ingels během vyhlášení. Nová stavba samotné filharmonie má po svém otevření sloužit 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. 

Budova se inspirovala cestou pražské řeky Vltavy z šumavských vršků dolů do českého největšího města. Architekty také nadchla Smetanova hudba. Architektonický skvost má respektovat věžaté panorama Prahy. Symbolizuje totiž přechod z vodní hladiny po střechy budov našeho hlavního města.  

Video
Video se připravuje ...

Praha vybrala finalisty soutěže k Vltavské filharmonii Videohub

Fotogalerie
7 fotografií