Hluk ze Spořilovské spojky v Praze 4 trápí místní obyvatele už od roku 2010, kdy byl zprovozněn Pražský okruh mezi dálnicemi D1 a D5 a začal platit zákaz vjezdu kamionů na Jižní spojku mezi Smíchovem a Krčí. Od té doby se řeší její zastřešení, které by mělo právě místním ulevit jak od hluku, tak i od nadměrného množství škodlivin ve vzduchu, což potvrzují i každoroční měření.

Projekt existuje od roku 2019

Přestože má hlavní město už od roku 2019 na projekt posouzení vlivů na životní prostředí (EIA), prozatím k žádnému posunu nedošlo. „Zakrytí Spořilovské a svedení dopravy do tunelu představuje nejefektivnější způsob eliminace negativních dopadů od dopravy na této komunikaci. Kromě omezení hluku zajišťuje i možnost urbanistického propojení obou dnes oddělených částí Spořilova novou městskou plochou s parkovou úpravou,“ uvedl místostarosta Prahy 4 Zdeněk Kovářík (ODS). „Náměstek Scheinherr (náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr, Praha Sobě, pozn. red.) od roku 2019 nezajistil na projekční přípravu a realizaci zakrytí Spořilovské ulice ani korunu,“ dodal.

Musí se nejdřív dostavit část Pražského okruhu

Podle náměstka pro dopravu ale v současné době není možné zakrýt Spořilovskou ulici, a to minimálně do té doby, než se dostaví jihovýchodní části Pražského okruhu. „Od počátku projektu se vědělo, že nemůžeme odvést tranzitní dopravu na chybějící jihovýchodní část Pražského okruhu – stavbu 511 – a nejde všechno odklonit na ulici 5. května, kde by nastal kolaps dopravy,“ řekl náměstek.

Hlavní město chtělo Spořilovskou alespoň částečně upravit. „Navrhli jsme úpravu chodníků, výsadbu stromů nebo vytažení nároží pro větší bezpečnost chodců,“ uvedl Scheinherr. Praha 4 tyto úpravy však odmítla, protože by podle místostarosty Kováříka byly v rozporu se schválenou studií EIA.

„A především by ubrání významných odbočovacích pruhů znamenalo omezení propustnosti a plynulosti MHD i automobilové dopravy v prostoru dvou důležitých křižovatek. Rozšiřování chodníků na úkor odbočovacích pruhů podstatných pro plynulost MHD nemůžeme podporovat. Navíc považujeme za zhola nerozumné sázet stromy do prostoru budoucí stavby zastřešení, a tím stavbu znemožnit,“ vysvětluje zamítavé stanovisko radnice Kovářík. Aktuálně se tedy zdá, že místní obyvatelé se hluku jen tak nezbaví.

Fotogalerie
24 fotografií