V loňském roce schválil pražský magistrát dva materiály, které mají pomoct zkultivovat historické centrum Prahy. První z nich -  Manuál pro kultivovanou Prahu, má za cíl regulovat tzv. vizuální smog v centru města, tedy různé reklamní cedule, svítící nápisy a podobně. Součástí tohoto dokumentu je i Manuál pro restaurační zahrádky. Dokument mimo jiné uvádí, kde tyto zahrádky být mohou a kde naopak ne. Omezení se týká především Královské cesty (Od Hradu po Prašnou bránu) a Hradebního korza (Od Národní, přes Příkopy, po Revoluční ulici). Až proběhne kompletní rekonstrukce Václavského náměstí, budou se nové pokyny týkat i této oblasti.

Konec „domečkům“

Nová pravidla vstoupila v platnost na začátku dubna a mimo jiné to pro restauratéry znamená, že zahrádky nesmí mít masivní pevné podesty, okolní zábrany vyšší než 140 centimetrů a musejí být průhledné. Slunečníky nesmí být vícebarevné a nesmí na nich být výrazné logo, barevné ladění by pak mělo být v tlumených přírodních odstínech nebo pastelových barvách.

Aby Praha mohla nové podmínky vymáhat, upravila s provozovateli během minulého roku smlouvy. Respektive staré vypověděla a uzavřela nové. „V nových smlouvách jsou mimo jiné přesně nastavena sankční pravidla. Například kolik provozovatel zaplatí za den, když objevíme některý z prohřešků,“ vysvětluje Kristýna Drápalová (Praha Sobě), která nový manuál sepsala. „Zkrázka chceme směřovat k tomu, aby zahrádky restaurací nebyly takové ty domečky, které mají stěnu z plexiskla, střechu z markýzy a dřevěnou podlahu s nábytkem,“ dodává.

Soudní dohra

Většina provozovatelů nové podmínky respektuje. „Většina se opravdu snaží a nechce pravidle porušovat. Jen občas neví, jak na to. Řešíme převážně úplné drobnosti, třeba podobu květináčů,“ říká Drápalová. Takovýto přístup nemají ale všichni restauratéři. Asi dvacítka se rozhodla kvůli změnám ve smlouvě s magistrátem soudit.

„Ve výpovědi jsme již od září. S městem se soudíme, jelikož je to pro nás zcela likvidační. Materiál není transparentní, nikdo s námi nejednal a rovnou nám poslali výpovědi. Přitom máme všechna povolení, od památkářů, ze silničního úřadu i od Prahy 1,“ stěžuje si provozovatelka restaurace na Malém náměstí Dana Křivánková. Že by s restauratéry nikdo nejednal, město odmítá. „Schůzek proběhlo hned několik,“ uvedl již dřívě náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha Sobě)

Křivánková za předzahrádku platí 3 900 korun denně, vejde se sem až 70 hostů. Její koncept ale přímo odporuje novému manuálu. Zrušit by se měla především podesta i markýzy, Křivánková však oponuje, že na nerovné dlažbě nelze stolky a židle postavit bezpečně.

Křivánková spolu s dalšími se tedy rozhodli proti novým pravidlům vzepřít a jednání tak budou mít soudní dohru, která bude trvat minimálně přes letní sezónu, což znamená, že do rozhodnutí soudu mohou restauratéři zahrádky dále provozovat.

Fotogalerie
14 fotografií