Vorlíčková si spolu s dalšími lidmi vyslechla obvinění v roce 2013. Tehdy působila nejprve v radě vedené primátorem Svobodou a poté Hudečkem jako radní, na starost měla informatiku. Policie jim kladla za vinu, že o rok dříve údajně neoprávněně zvýhodnili firmu Haguess, tehdejšího vlastníka práv ke kartě opencard, když jednomyslně schválili navazující kontrakty a magistrát oslovil firmu jako jedinou v jednacím řízení.

Začala pak mnohaletá soudní tahanice, během které došlo i na výměnu soudce Alexandera Sotoláře. Ten bývalou radní dvakrát uznal vinnou, a to i na základě zmanipulovaných protokolů z hlavního líčení. Čelil za to i kárným žalobám. Soud nakonec Vorlíčkovou i Hudečka obžaloby zprostil.

Žalobu za uhrazení nemajetkové újmy začal řešit Obvodní soud pro Prahu 2 loni v prosinci. Tento týden proběhlo další líčení, během kterého Eva Vorlíčková odpovídala na dotazy soudce týkající se toho, jak průběh celé kauzy ovlivnil její život. Měla připravenou dlouhou řeč, kde chtěla celou kauzu popsat už od začátku svého působení v politice. Soudce Tomáš Bělohlávek ji ale zarazil a chtěl, aby spíše mluvila vlastními slovy a odpovídala na dotazy.

Během její výpovědi se řešila celá řada věcí. Mluvila o tom, že jako radní řešila řadu problémů, které podle ní zdědila po svém předchůdci, přičemž šlo o zakázky za stovky milionů. Díky tomu, že se některé vysoutěžily znovu, se podle ní podařilo ušetřit půl miliardy. Opencard byl podle jejích slov ale ten největší problém, se kterým se potýkali.

Kritika policie

Jednu z věcí, ke které se vyjádřila opakovaně hodně kriticky, byl celý začátek trestního stíhání. S policií podle ní byli její spolupracovníci v kontaktu brzy poté, co v roce 2011 do funkce nastoupila. S žádostí o spolupráci ji podle její výpovědi kontaktovali policisté začátkem roku 2012.

Mělo jít o rozkrývání trestné činnosti jejiíh předchůdců na magistrátu. „Některé z nás zvali na kafíčko do pražských kaváren. Postupem času začalo být chování policistů podezřelé, což vygradovalo žádostí jednoho z nich o zaslání materiálů k jedné údajné kauze na jeho soukromý email,“ řekla. Poté s nimi na její doporučení přerušili kontakt. Překvapivé pro ni bylo, že ti samí policisté pak přišli s trestním stíhání, které se jí týkalo.

Koncem roku 2012 byla pak podávat vysvětlení a mluvila i tom, co jí podle ní přímo řekl jeden z vyšetřovatelů. „Když mě vedl ven z budovy, tak se ke mně naklonil a řekl mi: Paní radní, to jsem ještě nezažil, to je politická kauza,“ popsala své zkušenosti s policií.

Věděli o tom předem? 

U soudu se řešilo i to, jak bylo celé trestní stíhání oznámeno. Vše totiž proběhlo jen pár chvil před jednáním rady v době, kdy byl magistrát plný novinářů. Když po desáté hodině mířila na jednání rady, už se jí podle jejích slov novináři přímo ptali na to, jestli ví, že na ni čeká policie. Ta tam opravdu čekala a Vorlíčková se domnívá, že do médií se dostaly informace o trestním stíhání předem, protože během chvíle vyšly na internetu velmi obsáhlé články. „Již okolo půl jedenácté byly všude titulky, že jsme stíhaní,“ řekla u soudu. To, že policisté zvolili právě tuto chvíli, kdy byl magistrát plný novinářů, byl podle ní úmysl.

Zmanipulované protokoly

Velmi kriticky se vyjádřila i k průběhu samotného soudu, kde se objevily chyby v protokolech. Upozorňovala na to, že se tam objevily věci, které ve skutečnosti nezazněly. Měla prý totiž k dispozici nerevidované verze, ty, které autorizoval soudce Sotolář,se totiž ve ve spisu objevily až dlouho po vynesení rozsudku. „Už v tom rozsudku byly vsunuty věci, které nikdo z nás neřekl,“ poznamenala také.

Konec politické kariéry

Vorlíčková i Hudeček kvůli kauze v roce 2014 z TOP 09 odešli. U soudu mluvila také o tom, že značně poznamenala její politickou kariéru, protože poté už o žádné funkce neusilovala. I kvůli tomu chce jako jednoho ze svědků vyslechnout jak Hudečka, tak také tehdejšího předsedu strany Miroslava Kalouska. „Mně to přišlo neuvěřitelné, že takto vykonstruovaný proces vám může zničit kariéru,“ podotkla.

Zmínila například, že musela opakovaně vysvětlovat, proč neodstoupí z funkce. Řada stranických kolegů ji také podle ní nechtěla na kandidátce a ona se tak ocitla ve velmi nepřátelském prostředí, uvedla. Proto také i s Hudečkem nakonec ze strany odešli. „Už jsme o žádnou politickou kariéru neusilovali,“ doplnila.

Musela také prý snášet řadu politických útoků na zastupitelstvu. „Dokonce nám tam přišel jednou nadávat i pan Bém (bývalý primátor Prahy za ODS - pozn. red.), což bylo pikantní,“ řekla. Sociální demokraté, kteří během minulého volebního období vytvořili na magistrátu koalici s ANO, na ni prý pokřikovali, že je zločinec. „Bylo to až nechutné,“ vzpomínala u soudu.

Ovlivnilo to i rodinu 

U soudu zaznělo, že celá kauza měla dopad i na její rodinný život. Uvedla mimo jiné, že hodně zasáhla jejího tehdy 90letého otce, který politiku hodně sledoval. „Do té doby mu nic nebylo, a když jsem přijela domů, byl silně rozrušený. Snažila jsem se ho uklidnit. Za pár dní zemřel, byl to ten spouštěč,“ řekla.

U soudu by o dopadech na rodinu měl mluvit jako svědek také její syn a manžel. Kauza podle Vorlíčkové měla i dopady na její zdraví. Dodnes například špatně spí a během celého procesu skončila i na antidepresivech, uvedla.

Ztratila důvěru v právní stát

Z celého procesu měla dle svých slov pocit, že byla souzena hlavně proto, aby byla odsouzena, což se podle ní projevovalo na přístupu jak soudce, tak i znalců. K soudu podle svých slov šla s tím, že má důvěru v právní stát. Věřila, že se dobere spravedlnosti. „Já už důvěru v právní stát skutečně nemám. Myslím si, že skutečně jde objednat trestní stíhání,“ řekla.

Městský soud v Praze zprostil obžaloby v celé kauze zatím všechny obviněné kromě exprimátora Bohuslava Svobody. Minulá Poslanecká sněmovna ho v roce 2018 nevydala k trestnímu stíhání, a proto se ho odvolací řízení netýkalo. Vydán byl ale letos v lednu. Komentoval to slovy, že městský soud podle něj celou kauzu „smete pod stůl“ stejně jako v případě Hudečka a dalších.

Fotogalerie
13 fotografií