„Počítáme s tím, že to bude minimálně do konce nouzového stavu. Záležet bude ale na vývoji situace a také přihlédneme k postupu státu v případě vlaků, které mají uprchlíci zdarma," řekl Scheinherr. Vláda vyhlásila 4. března nouzový stav na 30 dnů. Dnes bude jednat o prodloužení nouzového stavu o tři měsíce.

Na jednání výboru náměstek řekl, že vedení města od začátku, kdy MHD zdarma schválilo, počítalo s tím, že se jedná o dočasné opatření. Tomčík rovněž řekl, že provoz MHD je z hygienických důvodů nastaven na běžný počet cestujících a navýšení počtu o uprchlíky tak zatím negeneruje vyšší náklady na provoz. V současné době oproti době před pandemií využívá metro asi 80 procent cestujících a u tramvají a autobusů je to asi 90 procent.

Uprchlíci mají MHD zdarma od začátku války na Ukrajině na konci února. Zároveň ti, kteří přijedou do Prahy autem, mohou zdarma zaparkovat na záchytném parkovišti P+R na Černém Mostě a následně využít městskou hromadnou dopravu. V Kongresovém centru Praha (KCP) pal funguje asistenční centrum, kde si mohou vyřídit doklady nebo založit bankovní účet. Centrum sloužící pro Prahu a Střední Čechy od začátku konfliktu odbavilo přes 52.000 lidí.