„Kongresák” na Vyšehradě se nadále potýká s obrovským přílivem uprchlíků. Zvládat nápor pomáhají zejména dobrovolníci registrovaní přes iniciativu Vlna pomoci, kterých bylo k 16. březnu okolo 5 tisíc. „Bez nadsázky mohu říct, že bez nezištné a okamžité pomoci dobrovolníků bychom metropolitní asistenční centrum vůbec nemohli provozovat. Naopak bychom ho mohli rovnou zavřít,” říká primátor Zdeněk Hřib (Piráti). 

Iniciativa Vlna pomoci umožňuje skrze webové aplikace rychlou a efektivní koordinaci dobrovolníků. Všichni, kdo mají v současnosti zájem pomáhat na více místech republiky, se mohou jednoduše registrovat na webu vlnapomoci.czPodle Davida Susika z Vlny pomoci bylo v přepočtu odpracováno tolik hodin, jako za více než jeden rok. 

Pražské centrum

Nejvíc přetížené asistenční centrum v zemi zůstává podle magistrátu KACPU v Kongresovém centru Praha. Dobrovolníci zde odpracují zhruba 250 směn denně. Příliv uprchlíků ale neustává, koncem munulého týdne tak potřeba odpracovaných hodin byla zhruba dvojnásobná. Dalšími místy v Praze jsou infostánky na hlavním nádraží a na autobusovém nádraží Florenc. 

„Dobrovolníci jsou pro drtivou většinu lidí prchajících z Ukrajiny prvním kontaktem s naší zemí a kulturou. Přijíždějí vyčerpaní, plní stresu a obav o své blízké, které na Ukrajině zanechali,“ prohlašuje Milena Johnová (Praha Sobě), radní pro sociální politiku a zdravotnictví.

Nejnutněji centrum potřebuje tlumočníky, vítáni jsou však i jazykově nevybavení dobrovolníci pro různorodou pomoc. Dobrovolníci pomáhají uprchlíkům s tlumočením při vyřízení víza strpění, zdravotního pojištění a pracovního povolení či k získání sociálních dávek. Centrum slouží příchozím z Ukrajiny 24 hodin denně, sedm dní v týdnu. 

Přesun z Kongresáku na Prahu 9

„Krizový štáb dnes doporučil, že nejpozději 14. dubna dojde k přesunu asistenčního centra z prostor Kongresového centra Praha do prostor bývalé Komerční banky poblíž metra Vysočanská,“ informuje primátor Zdeněk Hřib. Město dostane budovu zdarma do zápůjčky. Magistrát nechce blokovat centrum donekonečna. Praha vyslala na místo své lidi, aby zkontrolovali novou lokalitu. Kapacitu má menší než „Kongresák“, místo 3600 Ukrajinců jich denně odbaví 2700.

Video
Video se připravuje ...

V Kongresovém centru na pražském Vyšehradě začalo fungovat centrum pro ukrajinské uprchlíky. Bude pracovat nonstop. (4. března 2022) Blesk.cz - Jan Zázvorka

Fotogalerie
38 fotografií