„Nazýváme to transparentnost 2.0. Díky intuitivní aplikaci stačí pár kliknutí a okamžitě lze zjistit co, jak, kdy, od koho a za kolik město a jeho organizace kupují. Nejen firmy a úředníci, ale také občané tak mají o zakázkách přehled. Je to nejlepší cesta, jak zadávání veřejných zakázek kvalitně kontrolovat a předcházet tak korupci,“ radní pro oblast bydlení a transparentnosti Adam Zábranský (Piráti). Data se navíc v aplikaci aktualizují každý den.

Ze zveřejněných dat mimo jiné vyplývá, že z hlediska finančního objemu se většina veřejných zakázek magistrátu v loňském roce týkala dopravy - tedy 46 procent v hodnotě 2,5 miliardy korun - a u příspěvkových organizací města to byl zase obor stavebnictví, konkrétně 41 procent v hodnotě 665 milionů korun,“ přibližuje Adam Zábranský.

Zveřejňování informací se ale netýká společností, kde je hlavní město akcionářem. „Zadávání zakázek má na starosti obchodní vedení společností a my jako akcionář do jejich vedení nesmíme zasahovat,“ vysvětlil Zábranský. Město sice firmy vyzvalo, aby se do projeku zapojily, ohlas ale nebyl příliš valný. „Prozatím se zapojila společnost Operátor ICT. Ta má mimo jiné na starosti Lítačku a již zmíněnou platformu Golemio. Odezva u ostatních společností nebyla zdaleka takováá, jak jsme očekávali,“ dodal radní.

K větší transparentnosti má přispět i nové nařízení, které bude řešit střet zájmů. Ve finále by měl systém fungovat tak, že žádnou ze zakázek by nemohli získat politici ve funkci ani jejich firmy. Zakázka by neměla být dosažitelná ani pro rodinné příslušníky politiků a úředníků na magistrátu. „Chystáme také jednotnou metodiku pro přípravu stavebních prací, aby byly na všech odborech jednotné. K transparentnosti přispějí i plánované jednotné nákupy pro příspěvkové organizace,“ uzavřel Zábranský.
Fotogalerie
7 fotografií