Václava Havla vzpomenula tento slavnostní den i herečka Eva Holubová se svou dcerou Karolínou. „Dnešní večer je právem věnován člověku, která na tom má velká podíl, a tím je Václav Havel. Statečný nezkorumpovatelný muž, vizionář, umělec, státník s osobitým smyslem pro humor a nechal nám tu velký odkaz. Já jsem se vydrápala ze Sametové revoluce jako demokraticky smýšlející občanka a nedám si to nikým vzít. Děkuji pane prezidente,“ uvedla herečka Eva Holubová.

Hvězda večera

Irský hudebník Glen Hansard vystoupil v 19 hodin. Václavským náměstí zazněla i známá a Oscarem oceněná píseň Falling Slowly. „Tuhle píseň věnuji Markétě Irglové z Valmezu," uvedl Glen Hansard, předtím, než ji začal zpívat. Píseň s Češkou Markétou Irglovou složili společně. Další píseň, kterou Glen Hansard zazpíval byla z pera Jaroslav Hutka. Byla věnovaná prezidentu Havlovi. „A podle litery paragraf – šavle / teď dumej o právu, Havlíčku, Havle," zpíval Hansard. 

Žantovský: Očkujte se!

Na Koncertě pro budoucnost vystoupil i tiskový mluvčí a poradce prezidenta České republiky Václava Havla Michael Žantovský, který vyzval lidi k odpovědnosti a k tomu, aby se nechali očkovat. Budoucí vládu, aby přijala zákon o povinném očkování ve stavu legislativní nouze. „Ve víru událostí v listopadu 1989 jsme na jedno slovo zapomněli a jmenuje se zodpovědnost. Václav Havel apeloval na potřebu k zodpovědnosti. Loni jsme viděli, jak nám nezodpovědnost vystavial účet v podobě tisíců mrtvých mezi nimiž mohou být rodiče, sourozenci nebo přátelé, musíme si uvědomit, že svoboda jednotlivce končí tam, kde začíná svoboda druhého,“ uvedl Žantovský.

Prázdné místo po Mekym

Kromě něj vystoupily i další významné postavy událostí listopadu 1989, jako jsou Michael Kocáb nebo Šimon Pánek. Představily se také zástupci spojených neziskových organizací, které se snaží ukázat pozitivní tvář neziskového sektoru. Nechyběla ani vzpomínka na nedávno zesnulého Miroslava Žbirku, při které vystoupila jeho kapela. „Máme na pódiu jedno prázdné místo, a když nás pořadatelé požádali, abychom tu zahráli, tak jsme přemýšleli, kdo by mohl některé z jeho písniček zazpívat. V posledních letech jsme všechny naše koncerty nahrávali a díky tomu můžete slyšet Mekyho zpěv, který jsme nahráli na jednom z posledních koncertů a on by byl rád," uvedli kluci z kapely zesnulého Mekyho Žbirky. 

Motto letošního ročníku zní Budoucnost jsme my. Mluvčí pořadatelů Jan Gregar z organizace Nerudný fest sdělil, že akce není spojena s žádným současným politickým hnutím či stranou, její charakter je nadstranický. V loňském roce se kvůli tehdy platným protikoronavirovým opatřením koncert uskutečnil prostřednictvím on-line přenosu. Letos organizátoři pořádají akci při dodržení aktuálních bezpečnostních nařízení.