Od pondělí 1. listopadu musí podle nových protiepidemických opatření personál restaurace kontrolovat, zda mají jejich hosté potvrzení o očkování, podělání covidu-19 v posledním půl roce nebo platný negativní test. Hlavní hygienička Pavla Svrčinová po vyhlášení nových opatření oznámila, že se koncem týdne plošné kontroly.

Už dříve řekla, že běžně hygienici s policisty udělají 1200 až 1500 kontrol za týden. Kontroloři jsou podle ní často nevybíravým způsobem napadáni ze strany hostů i provozovatelů kontrolovaných zařízení. Po první vlně kontrol ve čtvrtek hygienici sdělili, že v restauracích neobjevili příliš mnoho pochybení, provozovatelé si ale stěžovali, že jim kvůli opatřením klesla návštěvnost a s ní i tržby.

Před zavedením povinnosti kontrolovat bezinfekčnost ze strany provozovatelů restaurací a podobných zařízení měli mít doklad k předložení při kontrole sami návštěvníci. Pražští hygienici se poslední říjnový pátek zaměřili na hudební kluby v centru města. Ve třech zařízeních zkontrolovali 213 osob, pět z nich doklad nemělo. Na místě jim byly uložené blokové pokuty.

Za porušení nařízení hrozí vysoké pokuty, ve správním řízení až do tří milionů korun. Při blokové pokutě na místě jsou nižší, ale i tak mohou jít do tisíců korun. Mohou je dostat jak návštěvníci provozoven, tak provozovatelé. Kontroly se přitom mohou týkat také například vnitřních sportovišť, i na nich by totiž lidé měli prokázat bezinfekčnost a při skupinových lekcích dodržovat rozestupy.

Video
Video se připravuje ...

Kontrola v kině Jan Zázvorka

Fotogalerie
25 fotografií