„Chceme Výstaviště vrátit lidem. Naším cílem je, aby sem návštěvníci přišli strávit celý den“ sdělil Blesku náměstek primátora Pavel Vyhnánek (Praha Sobě). Areál se má po předchozích letech, kdy se do něho mohlo pouze během akcí, otevřít Pražanům celoročně. Aktuálně jsou v dolní části Výstaviště od šesti ráno do desáté hodiny večerní přístupná sportoviště, hřiště, elektrické grily a vnitřní prostory pro sportovní aktivity.

Zážitky po celý rok

Volnočasová zóna nabízí mnoho činností pro velké i malé. Na své si přijdou opravdu všichni. Maminky s dětmi ocení rozsáhlé dětské prolézačky, na které volně navazuje pískoviště a hřiště v dolní částí areálu. Vedle se nachází cyklopark, kterému vévodí „hlídací věž“, oblá konstrukce ze železa a dřeva, která poskytuje rodičům přehled nad děním na dráze. Zejména dospělí návštěvníci ocení boulder stěnu, největší parkour hřiště v Praze nebo oblíbený skatepark. Za nic se neplatí.

V rámci pozemních úprav se na celém území Výstaviště renovují cesty a pěšinky. Na nových asfaltových povrchách je možné jezdit na kolečkových bruslích.  Za psího počasí nebo během zimy si mohou zájemci zaplavat v krytém bazénu se šesti drahami a navštívit parní saunu. Musí však splnit epidemická opatření. Dalším lákadlem je velká ledová plocha na bruslení. „Za poslední tři roky se z Výstaviště stalo místo, které v létě navštěvuje třeba i pět tisíc lidí denně,“ pochvaluje si Tomáš Hübl, předseda představenstva společnosti Výstaviště Praha.

Proměna secesního paláce

Vůbec největší investice putuje na opravu a rozšíření Průmyslového paláce, který vévodí celému holešovickému areálu. Stavba vyjde na více než dvě miliardy korun. Na rozdíl od rekonstrukcí jiných staveb a prostranství, které provádí firma vlastněná městem, vzalo si proměnu historické secesní budovy na starost samo město. „Počítáme s tím, že práce začnou na začátku příštího roku. Průmyslový palác se právě vyklízí. Přípravy jsou v plném proudu,“ popisuje Pavel Vyhnánek.

„Pokud nedojde k nečekaným problémům, práce potrvají dva a půl roku,“ doplňuje náměstek primátora. Kromě dostavby levého křídla, které lehlo popelem při požáru, se vrátí na fasádu paláce sochy, které byly sundány za války nebo později komunisty. „Levé křídlo bude sice replika, ale vybudujeme ho i s podzemní částí,“ pokračuje Pavel Vyhnánek. Zásobovací auta budou zajíždět do suterénu. Navíc v podzemí vyroste velké gastro zázemí, výtahy, šatny a sociální zařízení.

Zpátky ke kořenům

Stavební záměr si klade za cíl vrátit Průmyslový palác jeho lesku z roku 1881. Velkým tahákem pro návštěvníky bude zřízení vyhlídkové terasy na střeše, která dříve fungovala už od otevření paláce veřejnosti. Dále se opraví vitráže a další prvky, které dostaly vlivem různých katastrof zabrat.

„Palác si opravu zaslouží,“ myslí si Tomáš Hübl. Ve skle již nebudou díry, přibude moderní vytápění i vzduchotechnika, a díky tomu se ušetří na energiích. Dříve vycházelo vytápění v zimě zhruba 300 tisíc korun na den. „Po instalaci nových technologií bude stát zlomek ceny,“ dodává předseda představenstva.

Další velké cíle

„Práce nás čeká mnoho, protože se od devadesátých let do areálu téměř žádné peníze neinvestovaly,“ kroutí hlavou Pavel Vyhnánek. Hned vedle paláce probíhá rozsáhlá rekonstrukce bývalé restaurace Bohéma. Nový vzhled dostávají Křižíkovy pavilony, jen s jedním se zatím čeká, jelikož se uvnitř natáčí pořad Stardance.

Společně s opravou Průmyslového paláce povede od paláce tunel až k pavilonům. Za velký úspěch hodnotí magistrát opravu divadla Spirála, známého z devadesátých let koncertem s mnoha reprízami Jesus Christ Superstar. Lidé sedí uvnitř jako ve spirále. Původně však bylo v plánu bourání. Pražský unikát se podařilo zachránit na poslední chvíli.  

Video
Video se připravuje ...

Dolní část areálu s venkovním volnočasovým zázemím Jan Dařílek

Fotogalerie
95 fotografií