Letní rozvolňování otevřelo Prahu turistům, ale také s sebou přineslo klasické noční trable místních. Ulicemi ve večerních hodinách proudí davy turistů i Pražanů. Obyvatelka z „jedničky“ bydlící v Kozí ulici viní z nepořádku takzvané „pub crawls“. Skupina cizinců si předplatí túru, na které navštěvuje jeden bar za druhým. Místní žena má s podobnými službami negativní zkušenost. Běžná trasa „alkoturistů“ prý vede okolo jejího domu v Praze 1. 

„Po pár navštívených barech je skupina úplně na mol. Její členové řvou, zvrací na chodnících, rozbíjí sklo a típají cigarety o auta,“ stěžuje si Blesku. Nedávno jí dokonce nějaký noční vandal prohodil obrovskou dlažební kostku skleněnou výplní vstupních dveří. Když přišel lockdown, opilcům v ulicích odzvonilo. V současnosti je prý zase vše ve starých kolejích. „Nechceme však lockdown ani ‚pub crawlers‘. Přejeme si slušně se chovající turisty, kteří konzumují alkohol uvnitř baru,“ dodává obyvatelka z Kozí ulice.

Záleží na lidech

Jedním z organizátorů „pub crawl“ je bar Drunken Monkey Prague. Podnik sídlí v ulici U Milosrdných v Praze 1 a pořádá pro zájemce mimo jiné noční výlety po barech. Provozní William Barron z americké Iowy se zlobí na neukázněné pijany, jelikož kazí pověst slušně podnikajícím lidem. Nezáleží podle něho ani na tom, jestli se nevhodně chovají Pražané nebo turisté z cizí země. 

Během svých akcí si organizátoři z Drunken Monkey Prague dávají pozor. Celou cestu skupinu doprovází a hlídají, aby nedocházelo k vandalismu nebo rušení nočního klidu. Snaží se také vyhýbat problematickým místům. Do budoucna by rádi zajistili speciální dopravu po městě pro své klienty. 

„Celý život jsem pracoval ve službách. Rozumím obavám, ale zároveň bych se také sám rád stal součástí řešení,“ říká William. Hlavní problém podle něho spočívá v alkoturismu, který začal v Británii. Skupiny cizinců cestují v houfech do Prahy a terorizují sousedství. „U nás chceme mít pozitivní nálepku. V naší branži však fungují také jiní konkurenti, kterým je všechno jedno. Nechají své skupiny naplno řádit ve městě bez jakýchkoliv pravidel,“ popisuje provozní.

Konec večírků pod okny

Problémy s hlukem v ulicích způsobené neukázněnými návštěvníky Prahy nejsou na „jedničce“ ničím novým. Noční ulice často spíše připomínají bojovou zónu než ulice Pražské památkové rezervace. Jedním z nových nástrojů v boji proti rušení nočního klidu by se mohl stát i zákaz nočního pití alkoholu na veřejnosti v celé Praze 1, který chtějí do chystané magistrátní vyhlášky prosadit místní zastupitelé. 

„Tento legislativní nástroj, jakým bude nová vyhláška, nám v tomto boji může výrazně pomoci, stejně jako již pomáhá v jiných evropských metropolích,“ říká Petr Hejma (STAN), starosta Prahy 1. Vyhláška se nijak nedotkne hostů uvnitř provozoven nebo na předzahrádkách. „Nechceme vylidněné centrum, ať se každý slušný baví. Chceme se ale zbavit pověsti centra metropole, kde alkoturisté ze všech koutů světa měli pocit, že si mohou dělat co chtějí,“ doplňuje starosta Hejma.

Zákaz nočního pití alkoholu na veřejných prostranstvích by měl platit v čase od 22:00 do 06:00 hodin, tedy v době nočního klidu. Další navrhovanou změnou je zákaz zdržování se na veřejných prostranstvích s otevřenou lahví či jinou nádobou s alkoholickým nápojem. Praha 1 již na turisty od letošního září apeluje pomocí kampaně nazvané Enjoy & Respect. Ta se se snaží upozorňovat na to, aby návštěvníci metropole respektovali, že v centru žijí i například rodiny s dětmi. 

Fotogalerie
23 fotografií

Video
Video se připravuje ...

Noční Bílkova ulice Respondentka Blesk.cz