Středeční volby se účastnilo 36 z 45 členů senátu, část členů se podle předsedy Jana Janouška v minulých dnech omluvila, přičemž omluvenky podle Janouška souvisely s epidemií covidu-19. Už v prvním kole volby získal sedmapadesátiletý Petráček nadpoloviční většinu hlasů všech členů senátu.

Jaderný fyzik Petráček se stal rektorem školy v roce 2018, kdy ve vedení vystřídal nynějšího předsedu Technologické agentury ČR Petra Konvalinku. O místo rektora se ucházel už v roce 2013, tehdy ho ale Konvalinka porazil.

V dalším období by chtěl Petráček podle své vize navázat na svou dosavadní práci, která podle něj umožnila rozvoj ČVUT jako excelentní výzkumné univerzity úzce svázané se společností i státem. V uplynulých měsících podle něj škola získala dobré renomé mimo jiné pro své nasazení v boji s covidem-19, kdy například pomáhala s výrobou dezinfekce, ochranných masek nebo plicních ventilátorů. Za priority pro další roky označil snahu o dosažení plně mezinárodního dvojjazyčného prostředí ve výuce, další zlepšení ve vědě a výzkumu, vytvoření zrychlené strategie investiční výstavby nebo zintenzivnění spolupráce s dalšími univerzitami.

Po svém zvolení poděkoval senátu za důvěru. „Cítím to jako silný mandát pro naplnění programu, který byl vytyčen k tomu, aby univerzita stoupla o tolik, o kolik jsme si řekli. Doufám, že doženeme Karlovu univerzitu. Doufám, že roli ve společnosti sehrajeme tak, jak chceme, jak si přejeme, abychom byli základem akademické síly a akademické jednoty,“ uvedl Petráček.

Rektor také po svém zvolení čelil otázkám, zda nehrozí univerzitě s rostoucí epidemií covidu přechod na distanční výuku. Podle Petráčka na vysokých školách epidemie neroste, a tak není důvod omezovat činnost školy. ČVUT si mezi 6000 studenty na kolejích udělalo dotazníkové šetření, z kterého vyplývá, že proočkovanost je přes 70 procent. Studenty ale poprosil, aby při přednáškách používali respirátory, i když v některých případech nemusí.

Na škole, jejíž historie sahá do roku 1707, studuje podle jejího webu kolem 17.800 studentů. Škola má osm fakult, nabízí zhruba 227 studijních programů, z toho 94 v cizím jazyce. V minulém roce hospodařila podle své výroční zprávy přibližně s 5,1 miliardy korun z veřejných zdrojů.