Celkově přes letiště cestovalo za prvních devět měsíců letošního roku 2,73 milionu cestujících. Meziročně je to asi o pětinu méně, do loňských statistik se totiž promítá ještě začátek roku před vypuknutím koronavirové krize. Zatím nejvíce pasažérů letos cestovalo přes letiště v srpnu, a to skoro 700 000. Šéf Letiště Praha Jiří Pos už dříve odhadoval, že na podzim budou počty cestujících znovu klesat.

Amsterdam

Nejoblíbenější destinací byl v září nizozemský Amsterdam, následovaly izraelský Tel Aviv a egyptská Hurghada. Ze zemí byly nejvytíženější linky do Řecka, dále Španělska a Itálie. Během uplynulého měsíce se na pražském letišti uskutečnilo přes 7 733 vzletů a přistání, což představuje nárůst o 61 procent proti loňskému září.

I přes poslední meziroční nárůst je letový provoz nadále hluboko pod čísly před vypuknutím pandemie koronaviru. Pražské letiště kvůli koronavirové krizi loni po letech rekordních čísel odbavených cestujících přišlo ve srovnání s rokem 2019 o 79 procent pasažérů.  

Pos nedávno uvedl, že podle současných prognóz by letiště mělo za celý letošní rok odbavit kolem čtyř milionů pasažérů. Firma zřejmě stejně jako loni skončí ve ztrátě v řádu stovek milionů korun.

Video
Video se připravuje ...

Letadla v Praze zkoušela kvůli větru přistávat na několikrát. Georgi Bidenko

Fotogalerie
9 fotografií