Hned několik užitečných věcí spojuje nový projekt neziskovky Tichý svět, jenž začal fungovat začátkem září. Vytvořil pěší kurýrní službu, kde se „pošťáky“ stávají hendikepovaní lidé. „Poprvé se u nás tenhle nápad objevil asi před čtyřmi lety, tehdy jsme měli ale rozdělané jiné věci, proto jsme ho uložili do šuplíku a trochu na něj zapomněli. Připomněla mi ho až jedna moje známá během pandemie koronaviru,“ vzpomíná na prvotní impuls ředitel Tichého světa Leoš Mačák.

Během lockdownu se mi ozvala známá, jestli náhodou neprovozujeme také kurýrní službu. Všichni tehdy byli na home officech a potřebovali si předávat nějaké papíry. Protože zaměstnáváme více než 50 procent osob se zdravotním postižením, můžeme firmám nabídnout tzv. náhradní plnění (firmy ušetří na odvodech státu, pozn. red), což mají velmi rády. Kurýrní službu jsme tehdy neměli, ale díky její poptávce jsem si vzpomněl na zapomenutý projekt v šuplíku,“ objasňuje Mačák počátky celého projektu.

Kurýr Marek ochotně odnese zásilku po celé Praze
Autor: Tichý svět

Systém je jednoduchý

V Tichém světě tedy zasedl tým a začal vymýšlet, jak by mohla kurýrní služba fungovat. „Já sám jsem naše zaměstnance takto občas využíval, třeba když jsem potřeboval vyzvednout něco z tiskárny nebo od grafiků. Neslyšící přišel na místo, poslal SMS, vyzvedl domluvenou zásilku a přinesl ji. Teď jsme ale celý systém trochu upgradovali,“ popisuje ředitel.

Pokud se rozhodnete využít služby Tiché pošty, přijde kurýr, který vyzvedne zásilku. Ten, kdo ji posílá, podepíše lejstro, stejně tak je vyžadován podpis i při přijetí zásilky. Není třeba se bát žádných komplikací. Protože kurýři chodí pěšky nebo používají hromadnou dopravu, má služba některá omezení. Zásilky se doručí nejpozději druhý den dopoledne a nesmí přesáhnout pět kilo. Kurýři jsou prozatím tři a fungují pouze v Praze.

„Byl bych moc rád, kdyby o Tichou poštu byl do budoucna zájem a mohli jsme třeba expandovat i do Středočeského kraje. Čím větší bude zájem, tím více pracovních míst pro hendikepované budeme moct vytvořit,“ uzavírá Leoš Mačák.

Tichý svět

Tichý svět je nezisková organizace, která už přes deset let realizuje projekty zaměřené na oblast zaměstnávání především pro neslyšící lidi. Jejich asi nejznámějším projektem je Tichá cukrárna, která sídlí v Kobylísích a má i pojízdné dvojče – malou dodávku, se kterou objíždí třeba trhy nebo různé kulturní akce. Dalšími projekty jsou třeba šicí dílna Tichá jehla nebo Tiché zprávy. Všechny tyto projekty nabízejí pracovní místa pro neslyšící, například v Tiché poště funguje také kurýr s poruchou autistického spektra.