V ulici Benkova nedaleko Chodovské tvrze má v budoucnosti vzniknout menší developerský projekt. Mezi stávající zástavbou rodinných dom hodlá developer vybudovat dva viladomy s byty vhodnými pro rodiny s dětmi. Jednání o stavebních povoleních se ale protahují, proto se společnost rozhodla poskytnout opuštěnou nemovitost, která se na pozemku nachází, neziskové organizaci Naděje.

„Nevyužívaný domek v Benkově ulici na Chodově jsme se rozhodli poskytnout neziskové organizaci Naděje proto, že nám bylo líto, že by měl zůstat po relativně dlouhou dobu nevyužit. Jde o to, že bychom chtěli na daném místě postavit komorní rezidenční projekt s novými byty pro rodiny s dětmi. Ukázalo se ovšem, že stejně jako v mnoha jiných případech, i zde bude celá administrativní procedura stavebního řízení nepřiměřeně dlouhá. Naděje bude moci objekt využívat až do konce celého tohoto období tj. do zahájení demoličních prací. A to nastane odhadem až tak za dva roky,“ sdělil Blesku Jiří Baloun z firmy Geosan Development.

Tréninkové bydlení

Nezisková organizace zde po dobu těchto dvou let plánuje zřídit takzvané tréninkové bydlení. Do tohoto projektu jsou vybráni klienti, kteří se dlouhodobě snaží o nápravu své životní situace. Smyslem je především otestování schopností klienta, jestli je schopen si bydlení udržet. Podmínkou pro získání bytu je aktivní spolupráce klienta s terénními pracovníky, aktivní hledání zaměstnání či absolvování rekvalifikačních kurzů a aktivní splácení dluhů (případně oddlužení). Nájemní (podnájemní) smlouva v tréninkovém bydlení by měla být zpravidla půlroční s možností prodloužení na dobu maximálně dvou let.

„Pro lidi bez domova je standardní bydlení z různých důvodů těžko dosažitelné. Projekt tréninkového bydlení v Benkově ulici pomůže alespoň několika z nich vrátit se zpět do normálního života. Využívá zkušeností v oblasti sociálního bydlení, které jsou prověřené a velmi funkční například v Rakousku, Holandsku nebo Skotsku. Toho, že se firma Geosan Development rozhodla pro pomoc těm, kteří ztratili domov, si velmi ceníme,“ uvedl v tiskové zprávě Daniel Svoboda, oblastní ředitel Naděje pro Prahu.

Městská část v projektu problém nevidí

Přestože se jedná o soukromý majetek, byla celá myšlenka také projednávána s městskou částí Praha 11. „Vzhledem k soukromému vlastnictví objektu do této spolupráce městská část nijak nezasahovala, o jejích parametrech jsme nicméně byli předem informováni, čehož si vážíme. Jak jsme byli ujištěni, dům by měl sloužit k přechodnému ubytování osob bez domova na cestě k novému životu. Aktuálně jsou zde ubytovány čtyři osoby, v nejbližších dnech by se měl jejich počet rozšířit na šest. Celková kapacita domu byla neziskovou organizací Naděje vyhodnocena na 8 osob a v průběhu času by měla být plně využita,“ potvrdila pro Blesk mluvčí Prahy 11 Anna Kočicová.

Klidný průběh potvrzuje i mluvčí organizace Naděje Hana Šimková. „Vše probíhá v klidu. Nemáme žádné zprávy o stížnostech. Naši pracovníci navštěvují vilu a komunikují s klienty 3-4x týdně. Klienty, kteří se stěhují do vily, známe, prošli službami Naděje,” uzavřela.

Video
Video se připravuje ...

Takhle to vypadá v Přestupce Eva Fornálová

Fotogalerie
41 fotografií