Slavnostní zahájení provozu střediska volného času (SVČ) proběhlo 6. září ve dvě hodiny odpoledne proběhlo. Ve dvoře nově zrekonstruované budovy, se mísí barokní fresky se supermoderními prvky. Citlivě pojatá rekonstrukce, která probíhala za pečlivého dohledu památkářů, byla složitá a kvůli poctivé práci se i několikrát protáhla. Zvláště pak tehdy, když byly pod letitými nánosy barvy odhaleny barokní fresky.

„Mohu bez rozpaků říct, že tento dům v Truhlářské ulici je neméně krásný, jako je Malostranská beseda na druhé straně řeky. Je to úžasně zrekonstruovaný objekt, kde došlo k velmi citlivé rekonstrukci jednotlivých historických prvků a k tomu se přistavěla super moderní část, která přiznává 21. století.To je přesně to, co by mělo v centru Prahy vznikat, a proto bych velmi rád poděkoval panu architektovi Karáskovi, který měl rekonstrukci na starosti,“ řekl na zahájení starosta městské části Praha 1 Petr Hejma (STAN).

Dům zasvěcený dětem i seniorům

Už během rekonstrukce se Praha 1 shodla, že objekt nebude komerční, ale bude sloužit veřejnosti a především dětem. „Praha 1 jako jediná z velkých městských částí doposud neměla na svém území dům dětí a mládeže (DDM), jsem proto ráda, že se to teď změní. Nemáme v plánu suplovat školky, ale nabídnout široké spektrum kroužků jak menším, tak větším dětem,“ uvedla už dříve místostarostka Eva Špačková (ODS).

Pro první ročník připravila Jednička široký výběr aktivit, které zajišťují zkušení lektoři z DDM Prahy 4. „Nabídka činností tak bude skutečně pestrá. Jazykové kurzy, výtvarné a rukodělné činnosti, pohybové kroužky i nauka o přírodě – to je jen malý výčet toho, čemu se mohou děti v SVČ Jednička věnovat. Nezapomíná se ale ani na dospělé. Pro ně jsou připraveny lekce jógy, kruhové tréninky nebo kurz základní práce s PC. Senioři zase mohou každé úterý dopoledne navštěvovat Senior klub a aktivně trávit volné chvíle se svými vrstevníky, ale i s příbuznými,“ vyjmenoval aktivity vedoucí SVČ Jednička Kamil Janouškovec.

Kurzy už jsou vypsané

V nově zrekonstruovaném centru ale nechybí ani divadelní sál, nebo prostory pro pořádání koncertů nebo dlouhodobějších výstav. Všechny dospělé pak jistě potěší sympatická kavárna v přízemí a ratolesti se zase mohou vydovádět na zrekonstruovaném dvoře, kde je jim k dispozici i lezecká stěna.

Přehled veškerých kurzů a kroužků naleznou rodiče přehledně vypsané na webových stránkách, na kterých mohou své dítko rovnou i přihlásit. „Rodiče jistě ocení snadnou administraci vlastního přehledného klientského účtu, který je přizpůsoben i pro mobilní zařízení. O dalších vypsaných kroužcích pak budeme průběžně informovat právě na našich webových stránkách,“ vysvětlil Kamil Janouškovec. Pro ty, kdo si chtějí nové místo nejdříve prohlédnout, jsou připravené dny otevřených dveří od 7. do 9. září.

Video
Video se připravuje ...

Součástí slavnostního otevření byla i ukázka hudebního vystoupení skupiny Bombarďák, která zahraje i na dnech otevřených dveří mezi 7. - 9. zářím Veronika Foltová

Fotogalerie
21 fotografií