Anketa měla upozornit spíše na méně známé stromy, které doplňují veřejné prostranství, proto nezahrnovala památné nebo významné stromy. Nominovat je mohli sami občané a hlasovalo se přes geoportál Prahy 6. V anketě se objevilo 12 stromů a sešlo se přes tři stovky hlasů.

V anketě se objevil například akát v ulici Na Kotlářce, který nominoval spolek Pro Prahu 6 a 7 kvůli tomu, že akáty jsou velmi významné pro včelařství, i když se proti nim v poslední době spíše bojuje. Objevil se v ní také například osamoceně stojící strom v Oboře Hvězda.

Zvítězil 25metrový buk

Na prvním místě se nakonec umístil se 70 hlasy zhruba 25 metrů vysoký dub letní, kterému je přes 150 let a má objem kmene 3,5 metru a majestátní korunu o průměru 25 metrů. I když tvoří výraznou dominantu okolí, lidé ho mohou spatřit jen přes plot areálu veleslavínského zámku.

Jen o hlas méně dostal 14metrový buk lesní na Břevnově u podchodu po Diskařskou ulicí. Oba dva stromy městská část opatří čestnou plaketou, která má připomínat, že se jedná o významné prvky veřejného prostoru. „Jak vítězný dub na Veleslavíně, tak buk na Břevnově, který nakonec skončil těsně druhý, patří k chloubám naší městské části,“ uvedl k tomu starosta Ondřej Kolář (TOP 09).

Radnice chce areál otevřít

Radnice také upozorňuje na to, že vítězný strom se nachází v areálu, který je veřejnosti trvale nepřístupný a usiluje o to, aby se to změnilo. „Zvolení tohoto krásného stromu jen podtrhává dlouholetou snahu nás a místních, aby do areálu veleslavínského zámku měla veřejnost přístup,“ doplnil starosta.

Veleslavínský zámek je kulturní památkou. Vybudovaný byl v první polovině 18. století. Na konci 19. století k němu přibyla další novobarokní křídla. V první polovině 20. století tu bylo plicní sanatorium, plicní klinika tu sídlila i po nástupu komunismu, kdy přešel do majetku státu. 

V současnosti je ve správě Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSM). Od roku 2018 je nevyužívaný a ve stejném roce ho také úřad nabízel k prodeji ve dražbě. Proti tomu se postavila radnice Prahy 6 i další politici ze současného vedení magistrátu. Tehdejší ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) ale zrušil souhlas k dražbě.

Jaké by mohl mít využití?

Úřad ho pak neúspěšně nabízel k pronájmu. O jeho zpřístupnění veřejnosti usiluje také místní spolek Hradní potok. Na svém webu prezentuje možnosti, jak by se dal využít. Navrhuje sem umístit například příspěvkové organizace ministerstva kultury, například různé sbírky umění.

Zámek se v minulosti veřejnosti otevřel pouze při příležitosti akce Den Architektury:

V areálu je kromě parku několik dalších budov, které by podle spolku mohly také najít své využití například jako školka nebo městská knihovna. Usiluje také o otevření a obnovu parku, letos proběhla i inventarizace stromů a křovin, kterou podpořila městská část Praha 6.

Radnice rovněž usiluje o to, aby areál sloužil veřejnosti a kulturním nebo společenským účelům. Již dříve představila ÚZSVM i hlavnímu městu studii, jak by se mohl celý areál využít. Hlavní město nyní vyjednává s úřadem o majetkové směně, vyjednávání se účastní i Praha 6. „Vedeme v této otázce jednání s ÚZSVM a troufám si říci, že také díky jeho vstřícnosti je vše na dobré cestě,“ doplnil starosta Kolář.

Fotogalerie
54 fotografií