„V letošním roce jsme vykoupili pozemky v Dolních Počernicích, tedy stávající lesní pozemek a část Xaverovského háje za 201 000 korun. Dále pozemek v Hostivaři pod přehradou v přírodní památce Meandry Botiče za zhruba 1,8 milionu korun,“ uvedl Provazník.

Více stromů

Další pětici pozemků koupilo město v Ruzyni a celkem asi 2,1 hektaru lesa pořídilo v Divoké Šárce. Za něj zaplatilo 3,1 milionu korun. Zhruba polovinu potom vydalo za pozemek v Dubči na východním okraji města. „Zde bude založena louka a rozšířen sad, který je již na sousedním pozemku,“ uvedl mluvčí.

V Třeboradicích magistrát vykoupil 8,8 hektaru polí za 9,3 milionu korun. Do budoucna zde počítá se založením lučních porostů a výsadbou tzv. rozptýlené zeleně, která napomůže zlepšení okolí.

V přípravě odkupu máme dále několik pozemků v Dubči, z nichž jeden je určen v územním plánu pro les, a pozemek v Kunraticích, konkrétně v sousedství Kunratického lesa, kde počítáme také s výsadbou rozptýlené zeleně,“ dodal Provazník. Na městských pozemcích na podzim počítá město s novými výsadbami zejména v krajinném parku Lítožnice.

Město nakupovalo půdu pro zalesnění také v minulosti. Například na konci loňského roku vykoupilo pozemky o rozloze 3,5 hektaru na Chodově, a to u Kunratického lesa nedaleko stanice metra C Roztyly. Zaplatilo za ně přibližně 5,6 milionu korun.
Video
Video se připravuje ...

Podzim v Kunratickém lese Eva Fornálová

Fotogalerie
10 fotografií