Sbírka vznikla hlavně proto, že během koronavirové krize se ulice vylidnily a pan Kamil najednou neměl komu prodávat, aby si vydělal alespoň pár korun denně. Jinak dostává jen životní minimum. To je asi 3 800 korun měsíčně, což mu nestačí ani placení nájmu za bydlení.

Řada lidí, kteří chodí do metra, se s ním zdraví, občas mu někdo dá nějakou tu korunu. S prodejem květin to není ani teď nic extra, i když se situace trochu zlepšila. „Kytky moc nejdou, není to žádná sláva,“ říká. Denně prodá tak 10 až 15 květin, takže si přijde na pár stovek. Květiny ale také nemá zadarmo a o víkendu prodá třeba jen dvě nebo tři. Lidí tu pořád tolik nechodí a v devět večer už nepotká skoro nikoho. 

Z peněz, které se vybraly na platformě Donio, mu teď alespoň platí jeho skromné bydlení. V zimě se z nich zaplatilo v zimě topení dřívím. Jak ale říká, ani tato sbírka není všemohoucí. 

Nejisté bydlení

I současné bydlení nemá moc jisté. Jednání s člověkem, který mu ho pronajímá, je podle něj dost složité a vlastně neví, kdy se může stát, že se bude muset vystěhovat. „Mluví každou chvíli jinak, podle nálady. Člověk neví, co bude zítra,“ říká.  

Hledání bydlení je pro něj dost složité. Obvolal také spoustu lidí, kteří mu dali telefon, zkoušel hledat různě po známých nebo i v okolí jeho bydliště na Suchdole. Stačila by mu tam třeba jen nějaká zahrádka, ale na nic nenarazil. Spousta lidí mu sice slibovala, že se ozve, ale zatím nic nesehnal.

Jedinou nabídku, kterou v poslední době dostal, byla na ubytovnu v Dejvicích. Tam by ale musel žít mezi lidmi bez domova nebo narkomany v dost nevyhovujícím prostředí.Už před pěti lety zkoušel sehnat sociální byt v Kralupech nad Vltavou, kde je pořád přihlášený. „Dodneška se nic neděje,“ poznamenal. Byty tam jednoduše nejsou. 

Zdravotní problémy

Hledání není jednoduché také kvůli jeho zdravotnímu stavu. Chodí o francouzské holi, protože trpí neuropatií a má i problémy s páteří. Nemůže bydlet někde, kde by musel třeba hodinu na MHD nebo do obchodu. Je pro něj problém také dojíždět například z okraje Prahy, protože se potřebuje nějak rozumně dostat na své místo na Dejvické, takže by pro něj byl ideální něco v okolí.

Má také dva psy, se kterými se nechce rozloučit. I to hledání bydlení komplikuje. Dostal už i rady, aby dal pejsky do útulku. „To už není o životě, to je jen přežívání,“ dodává.

Fotogalerie
13 fotografií