Divadlo kvůli koronaviru loni a letos nehrálo poprvé od roku 1980, kdy mělo divadelní prázdniny kvůli turné v Japonsku. Podle ředitelky divadla Denisy Kirschnerové se po celou dobu, kdy se nemohlo hrát, divadlo stále snažilo udržet kontakt se svými příznivci. Představení se vysílala on-line, s oblíbenými postavami se mohli děti setkat také během venkovní hry Člobrdění s Hurvínkem. „Bylo pro nás nesmírně důležité podpořit naše dětské i dospělé fanoušky alespoň na dálku,“ říká ředitelka.

Teď se divadelníci nemohou dočkat opětovného setkání s diváky. „Chystáme se účinkovat od 19. června až do 5. září na letní scéně v prostoru zahrady Hotelu International v rámci projektu DejVíce Praze,“ oznámila Denisa Kirschnerová.

Outdoorová hra začala už před koncem loňského roku. Je určená hlavně předškolním dětem nebo žákům prvního stupně. Děti se v doprovodu rodičů mohou vydat do ulic Dejvic a hravou formou se dozví o historii této čtvrti, kde divadlo sídlo od roku 1995. Trasa vede právě k hotelu International, kde vznikla letní scéna.

Hrát se bude i pro ty nejmenší děti

Hrát se tu bude několik představení. Pro ty nejmenší děti do tří let je připravené představení Žeryčku, Hop!, které nabízí interaktivní zážitek pro děti, které poprvé rodiče přivedou do divadla. Diváci budou moci shlédnout také hry Hurvínek mezi osly, Hurvínkovo přání a další.

Novinkou na repertoáru je hra, která nese název Hurvínek a nezvaný host. Poprvé se hrála minulý pátek a během víkendu na terase v pražském planetáriu, kde ji spolu s novým členem souboru představil sám Spejbl s Hurvínkem. A představili i nového člena souboru. „V tom příběhu se naším spoluhráčem stává nová hvězda našeho divadla Člunozubec Africký,“ oznámil Hurvínek. Jedná se o opravdové zvíře, které se latinsky nazývá Balaeniceps rex. V divadle mu zkráceně Baldo.

Bizarní a nádherné zvíře

Je to příběh o tom, jak se Spejblovi a Hurvínkovi změní život, když se u nich najednou za dveřmi objeví tento nezvaný host. Kmotrem hry se stal ředitel pražské zoologické zahrady Miroslav Bobek. „Člunozobec je nádherný a bizarní současně,“ říká.

Jedná se o velmi vzácné zvíře, které mají jen tři zoologické zahrady v Česku, v pražské zoo jich žije několik exemplářů. Ředitel zoo poznamenal, že je pro ně typický velký zobák, který někomu dokonce připomíná hlavu velryby, někomu jinému zase botu. Proto se mu v například v angličtině říká Whalehead nebo Shoebill. „Ten jeho zobák se vyloženě nabízí k tomu, aby ho někdo vyřezal pro loutku ze dřeva,“ řekl Bobek při představení nové hry.

V Africe člunozubci žijí v mokřadech nebo bažinách s vysokým porostem. Do svého velkého zobáku chytá hlavně ryby. „Jsou schopni chytat i malé krokodýly,“ dodal Miroslav Bobek.

Video
Video se připravuje ...

Poslední dabing zesnulé Štáchové (†72): Stihla Máničku ve filmovém Hurvínkovi! ROLLING PICTURES

Fotogalerie
23 fotografií