Magistrát také vyzval ministerstvo školství k lepší komunikaci se zřizovateli a vedením škol a k upřesnění systému plánovaného doučování pro žáky, kteří měli potíže s výukou na dálku. Podle Lednové dostaly školy informace v úterý.

Pro školy a jejich zřizovatele, obzvláště ty malé, představují náklady na PCR testování nemalou rozpočtovou položku a z hlediska plánování fiskálního roku je tak pro ně informace, kdy dojde k převodu úhrady testů na jejich účty, velmi významná. Dopisem proto apelujeme na jejich urychlený převod alokovaný ve státním rozpočtu,“ uvedl radní Prahy pro oblast školství Vít Šimral (Piráti).

Pod dopis se podle Hofmana podepsali i zástupci některých městských částí. Školy měly termín pro vykázání provedených testů do 30. června. „Proplacení nákladů pak bude záviset na rychlosti převodu prostředků z kapitoly a na možnostech krajských úřadů,“ uvedla na konci června mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová.

Vedení magistrátu si stěžuje také na to, že ministerstvo nedostatečně komunikuje se zřizovateli ohledně přípravy na nový školní rok a opatření proti šíření covidu-19. Chybí podle něj rovněž informace o plánované podpoře prostřednictvím doučování či dalších opatřeních pro žáky, kteří se nemohli v době uzavření škol dostatečně účastnit výuky. „Prostředky na doučování v tomto roce a následujících letech město vnímá jako příležitost pro vytvoření zcela nového a komplexního systému podpory žáků z komplikovaného socioekonomického prostředí,“ uvedl Hofman. Dodal, že takový postup by byl v souladu s vládou schválenou strategií vzdělávací politiky.

Stát školám na jaře zajistil antigenní testy, které ale mohly nahradit přesnější PCR metodou. PCR testy si pak musely zajistit samy, stát jim slíbil proplatit za jeden test zpětně 200 korun.

Podle Lednové by měli peníze vyplatit tento týden po doručení rozhodnutí o dotaci. Proplácení PCR testů z minulého školního roku záviselo na schválení rozpočtového opatření ze strany ministerstva financí, uvedla. „To tak učinilo minulý týden ve čtvrtek, v pátek 13. srpna pak byla školám odeslána rozhodnutí o poskytnutí dotace,“ řekla. „V případě veřejných a soukromých škol budou finance na začátku týdne zaslány krajům, krajské úřady je následně rozdělí jednotlivým školám,“ dodala.

Nová opatření

Ministerstvo školství v úterý odeslalo do škol manuál s doporučeními a povinnostmi pro nový školní rok. Ve společných prostorách škol bude povinná ochrana nosu a úst, při výuce ne. Žáci, studenti i zaměstnanci škol se budou muset nechat na začátku září testovat, výjimku mají očkovaní a ti, kteří v posledních 180 dnech prodělali covid-19.

Pokud se žáci nenechají testovat ani nedoloží jinak bezinfekčnost, budou muset nosit roušku i při výuce. Budou mít rovněž zakázáno cvičit ve vnitřních prostorech a zpívat. Zvláštní opatření pro netestované skončí po posledním testu, který je naplánován na 9. září. Podle některých zástupců škol jsou opatření proveditelná, jiní ředitelé si vyčlenění netestovaných dětí nedovedou představit.

Základní a mateřské školy v Praze zřizují městské části. Střední, vyšší odborné, speciální, jazykové a základní umělecké má na starosti magistrát.

Video
Video se připravuje ...

Šéf ředitelů o hladkém návratu dětí do školních lavic. Zpražil Babiše za zbytečné průtahy Markéta Volfová, Lukáš Červený

Fotogalerie
14 fotografií