Developerský projekt Waltrovka vznikl v místech bývalé továrny nesoucí stejné jméno. Kromě bytů, obchodů a sídel mnoha firem se zde nachází i poměrně unikátní park s důrazem na zachování původních porostů.

Park je rozdělen na dvě části – liniovou a park na kopci. Zatímco liniová část je přeci jen více parková s trvalkovým záhonem, park na kopci je ponechán co nejvíce přirozenému vývoji s původními porosty. Obě části jsou ale koseny, nepoužívá se tedy strojové sekání, aby byla vždy zachována část porostu pro hmyz a drobné živočichy.

Do ráje hmyzu vjely sekačky

Díky kosení je park vhodný jako pastvina nejen pro včely, ale také pro čmeláky a další hmyz. V minulých dnech se však do divokého porostu zakously sekačky a málem došlo k tragédii.

„Až dosud byla tato lokalita netknutá, a proto zde postupně rozkvétaly a dokvétaly květy různých rostlin. Na květech se pásla velká spousta hmyzu, včetně poměrně slušné skladby čmeláčích druhů. Ano, i kousek od centra velkoměsta může být čmeláčí ráj. Stačí jen nasadit správný travní management (sekání trávy) a z pustiny se vyloupne zázrak. Teď by měl takový ráj zmizet a čmeláci tam usídlení vyhladovět? To by byla věčná škoda,“ popsal nenadálou situaci na sociální síti Facebook Ondřej Hercog ze spolku Čmeláci Plus, který se snaží o osvětu v oblasti ochrany čmeláků.

Díky rychlé reakci spolku Čmeláci Plus se podařilo sekačky naštěstí zastavit. „Hned jsem volal na městskou část Praha 5 paní Kateřině Knížkové z odboru správy zeleně a ta okamžitě zasáhla. Díky její rychlé akci na Waltrovce zůstanou místa, kde se čmeláci budou pást. Na těch teď posekaných snad vyroste nový porost s dalšími květy,“ pochválil Hercog rychlou reakci městské části, která má park ve správě.

Blesk kontaktoval i přímo odbr správy zeleně. Prostřednictvím tiskového mluvčío Prahy 5 přišla následující odpověď. „Chyba se nestala. Seč provádíme vždy mechanizací nikoliv kosením, ale jen třetiny kopce parku Waltrovka. Následně je travní hmota ponechána na místě pro vysemenění a po uschnutí odklizena. Vše provádíme dle pokynů k údržbě, které byly v rámci předání projektu od developera poskytnuty. Dále na travním managementu spolupracujeme i se zájmovým sdružením Čmeláci Plus, kteří monitorují výskyt hmyzu v této lokalitě. Údržba tedy proběhla standardně a louky jsou rovněž ve standardním stavu," napsal Blesku Stanislav Brunclík.

„Mohu se jen domnívat, že se pisateli příspěvku mohla zdát údržba razantnější a věc raději konzultoval s paní vedoucí Knížkovou. Což je samozřejmě lepší, protože nikdy nemůžete vyloučit individuální pochybení na straně údržby," dodal Brunclík.

Sekat se musí, ale s rozumem

Péče o městskou zeleň není vůbec jednoduchá. Zatímco část veřejnosti by si přála obecní trávníky posekané v anglickém duchu, druhá část veřejnosti spolu s ochranáři zase bojuje za co největší přirozenost. Podle Hercoga je nutné najít zlatou střední cestu

Nesekat zelené plochy vůbec, je nesmysl - zpustly by a zarostly nálety. Ke kompromisu patří i sečení, ale mozaikovitě a s citem. Díky tomu bude docházet k přirozené obměně vegetace a stále tam něco pokvete,“ vysvětluje Ondřej Hercog.

Že správa o městskou zeleň není nic jednoduchého, potvrzuje i místostarosta Prahy 5 Lubomír Brož (ANO) „Rozhodně to není vždy jednoduché rozhodování. Co je ale důležité, nebojte se k nám zavolat nebo napsat s jakýmkoliv námětem nebo postřehem. Nemohu slíbit, že vám vždy vyhovíme (na jednu situaci je někdy 10 názorů), ale mohu slíbit, že se tím budeme vždy zodpovědně zabývat,“ vyzval veřejnost místostarosta.

Informace jsou základ

Ve spolupráci Prahy 5 a Čmeláků Plus by také mohla vzniknout menší informační kampaň, kde by bylo veřejnosti vysvětleno, proč se některé zelené plochy nesekají na „anglický trávník“, ale ponechávají se zarůst květinami. Pestrá skladba zeleně pak může poskytovat dostatek potravy, ale i úkrytů nejen pro čmeláky, ale také motýly, včely, brouky a další hmyz.

Video
Video se připravuje ...

Kudlanka nábožná Slávka Červená

Fotogalerie
17 fotografií