Návrhy na pojmenovaní ulic mohou posílat různé spolky, občané, kluby i městské části. Jediným kritériem je, že se nesmí jednat o dosud žijící osobu. Návrhy nejprve projednává radnice městské části, pak je posuzuje místopisná komise hlavního města a nakonec je schvaluje městská rada.

V minulosti se objevily i poměrně kuriózní nápady, například pojmenovat ulici po Harrym Potterovi. Při posuzovaní nových názvů se ale přihlíží i k tomu, aby měly nějaký vztah k dané lokalitě a měly logické spojení s místem.

Po Dagmar Burešové, která zemřela před třemi lety, navrhl pojmenovat ulici v Praze 3 spolek Junák, tedy čeští skauti, mezi které patřila. Jako advokátka se během tzv. normalizace neváhala postavit tehdejšímu režimu a zastupovala například Milana Kunderu nebo matku Jana Palacha v procesu s komunistickým poslancem Vilémem Novotným, který pronášel lživé teorie o jeho smrti. Po roce 1989 se stala ministryní spravedlnosti. Její jméno ponese nová ulice, která končí před parkem Židovské pece.

Vynálezce šlapací tramvaje

V Praze 4-Michli již dostala nové jméno ulice po vynálezci Sylvestru Krnkovi, který zemřel na počátku 20. století. Proslavil se hlavně jako konstruktér zbraní. V Michli, která byla tehdy vesnicí za Prahou, si koupil vilu a zřídil si tu dílnu. Tam vymyslel také dnes již spíše zapomenutý dopravní prostředek, který prezentoval v roce 1895 na Národopisné výstavě českoslovanské.

Jednalo se tzv. šlapací tramvaj, která měla být alternativou k tehdejším parním tramvajím nebo tramvajím s koňským pohonem. Na Výstavišti tehdy vznikla i trať, na které si mohli návštěvníci tramvaj vyzkoušet. Do pohybu ji uváděl stroj, který obsluhovala jedna nebo dvě osoby. Vynález ale skončil spíše jako atrakce, která nikdy nenašla dalšího využití. Dodnes ale existuje spolek, který dílo vynálezce propaguje, právě díky němu se po Krnkovi ulice pojmenovala.

Nové jméno dostala letos i ulice Zemanova v Kolodějích, která je pojmenovaná po slavném českém výtvarníkovi a filmovém režiséru Karlu Zemanovi, který natočil například Cestu do Pravěku. Nově se jmenuje Karla Zemana, aby se její název nepletl s jinými lidmi.

Nové ulice v Čakovicích dostanou název po skupině německých antifašistů, která se jmenoval Bílá růže. Ulice jsou pojmenované po trojici členů této skupiny Spohii Shollové, Schollova po Hansi Schollovi a Kurtu Huberovi. Během druhé světové války vytvářeli letáky, které upozorňovali na zločiny tehdejšího nacistického režimu vůči Židům a dalším národům. Po jejich odhalení byli všichni členové skupiny popraveni.

Kromě toho z podnětu developera na Praze 13 vznikne ulice Ferrariho pojmenovaná po zakladateli slavné značky automobilů. Nové ulice vznikají hlavně během výstavby bytových domů. Nové jméno ale dostal i park na Praze 10, který dostal jméno po básníkovi a výtvarníkovi Jiřím Kolářovi. Básník na Praze 10 bydlel po návratu z exilu v ulici Krymská. Pojmenovat po něm park navrhl Klub českých a slovenských spisovatelů.

Fotogalerie
8 fotografií