„Podařilo se to, co jsme si všichni přáli. Konečně se po všech peripetiích Rybářský domeček stane místem, které ožije svým specifickým způsobem. Bude sloužit jako další místo setkávání, místo pro spolky, místo pro nejrůznější aktivity nejenom mladých, ale všech,“ raduje se starosta Petr Hejma (STAN). Zrekonstruovat Michnovský letohrádek trvalo jeden a půl roku.

Bez práce nejsou koláče

Získat výpůjčku a následně budovu zrenovovat byl náročný proces. „Byl to dlouhý rok a půl jednání. Jsme moc rádi, že po všech debatách se podařila dohoda na využití Rybářského domečku na příští dva roky,“ vzpomíná ředitel Skautského institutu Miloš Říha. Dům museli vyčistit, vymalovat a připravit, aby mohl fungovat. V červnu 2021 podepsali smlouvu o výpůjčce domu, která potrvá do roku 2023.

Miloš Říhá také Blesku sdělil, že to bylo komplikované vyjednávání, jak ze strany vlastníka objektu Prahy 1, tak i místních, které museli přesvědčit, že objekt nechtějí ukrást. „Byla to velká životní zkušenost,“ doplňuje. „Dáváme vám kus našeho srdce, našeho pokladu. A jsme čím dál přesvědčenější, že vy to i s KamPartou dáte,“ myslí si starosta.

Všeobecné nadšení

Otevření vyvolalo všeobecné nadšení. Místo nabízí edukační prostor se sdílenými dílnami, bistrem a bohatým kulturním programem. Spojení KamParty a Skautského institutu je podle starosty zárukou úspěchu. „Skauti, to je organizace, která má s provozem velkou zkušenost. A která nám bude garantovat nejenom čistotu místa, ale i to, že se tu bude provádět přesně to, co si přejeme,“ říká starosta. 

První vernisáž

KamParta se domluvila se skauty a společnými silami prostor oživí tak, aby fungoval nejen pro místní, ale pro všechny, kteří přijdou. Slavnostně se veřejnosti otevřela také první vernisáž Jakuba Janovského, Jakuba Tytykala a Lindy Retterové s názvem Proměna 2 + 1. Tři umělci zachycují proměnu bývalé rybí restaurace a kanceláří Českého rybářského svazu v kreativní prostor, v němž se ideje mění v realitu. Vernisáž potrvá do 26. srpna 2021.

Video
Video se připravuje ...

Předání klíče Jan Dařílek

Fotogalerie
28 fotografií