„Jsou to jedny z největších varhan postavených na Pyrenejském poloostrově,“ řekl Grenzing katalánskému deníku o svém díle, které je 13 metrů vysoké, váží 43 tun a má 5700 píšťal. Varhany stavěl se svým téměř dvacetičlenným týmem tři roky.

„Ve španělském El Papiol ještě proběhnou dílčí práce na varhanní konstrukci, zatímco v Praze se finalizuje podoba a systém zavěšení křišťálových elementů, které varhany ozdobí. Souběžně s tím je ve fázi projektové přípravy stavební úprava kúru, na němž bude nový nástroj v katedrále sv. Víta umístěn,“ řekl dnes ČTK za Nadační fond Svatovítské varhany Šimon Slavík.

Varhany dostanou ozdobu v podobě skleněných prvků, které budou umístěny mezi píšťalami. Autorem designu je Peter Olah, který se inspiroval tvarem Panské skály mezi Novým Borem a Kamenickým Šenovem, v regionu spojeném s výrobou skla. Čedičové skále se přezdívá kamenné varhany.

Mezinárodní soutěž

Grenzing vyhrál na zhotovení varhan pro svatovítskou katedrálu mezinárodní soutěž. „Byla to skutečná výzva,“ řekl deníku La Vangurdia německý varhanář, který v Katalánsku žije od roku 1973. „Byl před námi úkol vyplnit zvukem prostor velký asi 120 metrů,“ dodal s odkazem na délku katedrály. Řešení našel - přidal i téměř 10metrové píšťaly. Tak velké použil ve své kariéře poprvé.

„Samozřejmě není totéž slyšet je v dílně a v katedrále. „Vždy je to trochu jedna neznámá," uvedl varhanář. Smlouvu na zhotovení varhan podepsal Grenzing v Praze v roce 2017.

Nové svatovítské varhany si v dílně v obci El Papiol česká delegace poslechla už v roce 2019. Tehdy bylo v plánu, že se nástroj v Praze poprvé oficiálně rozezní 15. června 2020 na svátek sv. Víta, hlavního patrona katedrály, kdy je měl požehnat kardinál Dominik Duka. Plány ale zhatila mimo jiné pandemie covidu-19.

„Zatím nevím, kdy se varhany přesunou do České republiky, protože předělávají prostor, kam mají být umístěny,” řekl deníku La Vanguardia Grenzing. Po přemístění podle něj bude trvat ještě asi osm měsíců, než se varhany v absolutním tichu chrámu naladí.