Krev se nedá ničím nahradit a k operacím je jí zapotřebí opravdu hodně. „Spotřeba krve se mimo jiné zvýšila obnovením odkládané péče během koronaviru,“ říká tiskový mluvčí Thomayerovy nemocnice Petr Sulek. Pozastavené operace, které se po rozvolnění kvůli covidu provádí, a plánované lékařské výkony, spotřebují beze vší legrace doslova moře krve. Situaci také komplikuje očkování proti covidu

„Navíc zásobujeme IKEM, který pracuje pořád a teď při rozvolňování zvýšil tempo provozu,“ doplňuje lékařka z Transfuzního oddělení Zuzana Petrová. Nemocnice prosí jak stávající, tak budoucí dárce, aby během prázdnin a letních dovolených nezapomněli darovat krev.

„Protože je pro nás velice potřebná a dobrovolníci mohou darováním zachránit lidský život,“ apeluje tiskový mluvčí. V létě totiž bývá více úrazů, například při jízdách na kole. Nebo při neopatrných túrách do přírody. Nebo při letních sportech.

Pozor na věk, alkohol a sexuální orientaci!

Pro darování krve však platí určité podmínky. „Úplně traumatizující pro nás je, když tu člověk dlouho čeká, potom přijde na řadu a dozví se, že krev darovat nemůže,“ zoufá si Petrová. S podmínkami by se noví dárci měli seznámit na webu Transfuzního oddělení nemocnice.

Krev kupříkladu nemohou darovat chronicky nemocní ani ti, kteří si prošli žloutenkou typu B a C. Bývalí či současní uživatelé drog a alkoholici mají dveře také zavřeny. Darovat dále nesmí lidé provozující prostituci nebo muži, kteří spolu mají vzájemný pohlavní styk kvůli zvýšenému riziku nákazy HIV.

Naopak darovat může každý zdravý muž nebo žena od 18 do max. 65 let, vážící nad 50 kilogramů. Nemusí být sice občanem ČR, ale měl by zde mít dlouhodobý pobyt a rozumět česky. Navíc by měl mít platné české zdravotní pojištění.

Krev = život

Všechny krevní skupiny jsou potřeba. „Lidé se mě ptají, která skupina je vzácná. A já vždycky odpovídám že ta, která nám chybí,“ usmívá se lékařka Zuzana Petrová. Když je nějaké skupiny nedostatek, pozve nemocnice konkrétní dárce. Odběry běží každý všední den od 7:15 do 10:00 hodin. Obvykle bývá 60 zájemců denně.

„Odebereme tolik, kolik zvládneme. Nemůžeme fungovat až do večera, protože se krev musí dále zpracovat,“ povídá lékařka. Celý proces není jednoduchý. Zkrátka nejde vzít krev jednomu a pustit ji do druhého. Odebraná „červená“ se například musí ještě zpracovat, vyšetřit a uvolnit, aby se následně mohla dát pacientům.

Odběr v praxi od startu až po cílovou rovinku

Když chcete krev darovat, je nezbytné se nejdříve seznámit s podmínkami, z nichž vzejde, zda-li jste jako dárce vhodný. Pokud ano, následuje registrace a objednání se v on-line systému. Nutnost to není, ale podstatně to zkrátí čekání na místě v ordinaci. V Thomayerově nemocnici probíhají odběry v Pavilonu B2, kde se u sestřičky prokážete totožností.

Následuje odběr krve ke kontrole krevního obrazu. Za několik minut analyzátor zjistí, jak na tom zdravotně jste. Zatímco čekáte, musíte vyplnit dotazník a projít si Poučení pro dárce krve. Poté si Vás zavolají a projdou s Vámi zdravotní stav. Změří Vám tlak, zhodnotí výsledky krevního obrazu.

Když je vše v pořádku, pokračujete na Odběrový sál k odběru krve. Natáhnete se na volné lehátko, sestra Vás „napíchne“ a po odebrání 450 ml krve máte hotovo. Proces trvá pět až deset minut. Po odběru se vrátíte do Evidence, kde Vám sestra potvrdí absolvovaný úkon.

Jako poslední se můžete posilnit občerstvením, na které máte nárok. Na výběr máte z několika možností – párky, „taveňák“, jogurt nebo ovocnou přesnídávku. „Cílem je, aby tu dárce chvilku poseděl. Protože někomu se může udělat po odběru trošku špatně, takže se tu potom v klidu zdrží a odpočine si. „Když není v pořádku, tak si chvilku poleží,“ vysvětluje lékařka. Odběr zebere asi jednu hodinu.  

Darujte krev

V současné době je krev nedostatkové zboží. „Dvakrát za sebou máme 4 dny bez odebírání. Nejprve to byl víkend se svátky a teď se u nás bude malovat. Potřebujeme se zásobit,“ vysvětluje lékařka z Transfuzního oddělení. Proto je každý dobrovolník více než vítán.

Video
Video se připravuje ...

Očkování v Thomayerce Andrea Ulagová

Fotogalerie
15 fotografií