Podlahový kolotoč s koňmi a auty dělal radost dětem i dospělým už od roku 1892. Nejdříve na Vinohradech, později byl pak přestěhován na Letnou, která byla podle tehdejšího majitele vhodnějším místem. Stál hned u zastávky první elektrické dráhy a zároveň u stanice lanovky na Letnou.

Netočí se od roku 2006

Devatenáct koní a čtyři auta se točila na Letné až do roku 2004, kdy musel být provoz kvůli špatnému technickému stavu zastaven a ve stejném roce ho koupilo NTM. „Národní technické muzeum kolotoč získalo do svých sbírek koupí v roce 2004 od tří soukromých majitelů. Atrakce fungovala až do roku 2006, kdy se o víkendech a svátcích ještě občas zatočila. Vzhledem k havarijnímu stavu zabezpečovacího zařízení a spouštěcího mechanismu se poté provoz ukončil,“ řekl v roce 2017 redakci Blesk ředitel NTM Karel Ksandr.

Pražané se však s ukončením provozu nechtěli smířit, v roce 2016 vznikla veřejná sbírka, kde se sešlo přes půl milionu korun. Dalších 400 tisíc přispěl magistrát a 600 tisíc i jeden z nadačních fondů. Z těchto peněz se podařilo zrekonstruovat všech 19 koní, část z nich je dokonce k vidění v NTM, zrenovovali se i rytíři z papírmaše a k provozu je připraven také orchestrion.

Dobrý konec v dohledu

Po dlouhé prodlevě to nyní konečně vypadá, že by se kolotoč mohl opět rozjet. Na začátku týdne informoval starosta Prahy 7 Jan Čižinský (Praha Sobě) na sociálních sítích, že byla stavba předána zhotoviteli.

„Praha 7 má dlouhodobě veliký zájem na obnově této unikátní kulturní památky. Naše mise na záchranu Letenského kolotoče začala hned po volbách v roce 2014. Spojili jsme síly s Národním technickým muzeem a uspořádali úspěšnou veřejnou sbírku, která přispěla k opravě historických koní a dalších figurín. Nyní Praha 7 podpoří dokončení a zprovoznění kolotoče darem ve výši 750 tisíc korun,“ řekl pro Blesk Čižinský.

Jeho slova potvrdila i mluvčí NTM Jana Dobisíková. „Stavba byla nyní předána firmě, která bude mít rekonstrukci na starosti, předpokládané dokončení je naplánované na únor roku 2022,“ sdělila Blesku. Na opravu kromě městské části přispělo i ministerstvo kultury. „Náklady na rekonstrukci stavby Letenského kolotoče budou činit 6 957 000 korun bez DPH,“ dodala mluvčí.

Firma se nedařila najít

Právě výběr vhodné realizační firmy byl největší kámen úrazu celého procesu rekonstrukce. NTM vypsalo výběrové řízení na zhotovitele už v roce 2017, dokonce byla vybrána firma, která s pracemi začala. Později se však zjistily nedostatky v projektové dokumentaci a firmě byla zakázka odejmuta. Od té doby proběhlo několik kol výběrových řízení, většinou se však nikdo nepřihlásil.

Fotogalerie
32 fotografií