Ve srovnání 140 světových metropolí si pohoršila i Vídeň, která od roku 2018 byla na prvním místě. To nyní zaujal novozélandský Auckland, Videň je až dvanáctá. V první desítce se pak umístily ještě Wellington, australská Adelaide, Perth, Melbourne a Brisbane, japonská Ósaka a Tokio a švýcarský Curych a Ženeva. „Tvrdá uzávěra, kterou Nový Zéland zavedl, dovolila obnovit provoz a umožnila obyvatelům měst, jako jsou Auckland či Wellington, si užívat života, který se podobá době před pandemií,“ uvedli autoři hodnocení.

Praha, která se při posledním hodnocení umístila na 45. místě, se teď propadla až na 72. pozici. České hlavní město si výrazně pohoršilo v hodnocení zdravotní péče. V době sběru dat totiž u nás přibývalo případů covidu, které měly zdravotní systém celkově nepříznivý dopad.

Budeme stoupat?

Propadlo se ale hodnocení většiny měst z Evropské unie, podle organizace The Economist Intelligence Unit, která žebříček sestavuje, to je dáno pomalým startem očkování a kvůli pokračování pandemických opatření. Ta se ale nyní uvolňují, a tak by i evropská města mohla v indexu kvality života opět stoupnout. Austrálie a Nový Zéland totiž zatím neotevřely hranice a to by jim v budoucnu mohlo uškodit.

Na konci hodnocení se nic nezměnilo, opět tam skončil syrský Damašek. V zemi už 10 let zuří občanská válka. Ještě více než Praha se propadl německý Hamburg. Ten skončil výše než česká metropole, na 47. místě, ale pohoršil si o celých 34 příček.

Co se hodnotí?

Pozice měst v žebříčku se určují podle pěti oblastí. Politická a bezpečnostní stabilita, zdravotní péče, vzdělání, infrastruktura a kultura a životní prostředí.

Loni nehodnotili

Index kvality života ve městech je zveřejňován každých šest měsíců. Podle analytiků hodnocení životních podmínek zajímá mezinárodní investory při rozhodování, kam umístit své sídlo či pracoviště nebo vyslat své zaměstnance. Loni ale kvůli pandemii zveřejněno nebylo.

Fotogalerie
19 fotografií