Ze stěn už zmizel keramický obklad, obvodový plášť a dokonce i podokenní panely. Hotel na vltavském pobřeží je tak na čas při pohledu z druhého břehu průhledný. Právě v podokenních panelech a také v opláštění některých výtahových šachet se při rekonstrukci hotelu InterContinental našlo celkem 35 tun nebezpečného azbestu. „Vše probíhá v souladu s hygienickými předpisy. Panely jsou demontovány vcelku a separace pak probíhá na specializovaném pracovišti,“ ujišťoval Martin Sirotek z Metrostavu, který rekonstrukci zajišťuje.

Skutečnost, že se v budově nebezpečná látka nachází, pobouřila místní občany a také rodiče dětí ze Základní školy Curieových, která sídlí v bezprostřední blízkosti hotelu. Stěžují si například na to, že panely, s nimiž dělníci manipulují, nejsou při spouštění balené, a dělníci při práci nepoužívají ochranné obleky. Místní upozornil spolek Občané pro Prahu 1 a zveřejnil také videa, na nichž jsou dělníci při práci zachyceni. „To, jak s azbestem stavební firma nakládá, rozhodně nepůsobí bezpečně, i když to Praha 1 a investor tvrdí,“ řekla Blesku Nora Barnhart, která bydlí nedaleko hotelu a jejíž syn chodí do 1. třídy ZŠ Curieových.  

Vadí jí i to, jak stavba ovlivňuje školní prostředí. „Děti celý den sedí v rouškách, chodily se nadýchat čerstvého vzduchu na dvorek, tam teď ale nesmějí. Nerozumím, proč nemohl investor upozornit školu na možné nebezpečí včas,“ rozčilila se žena.

Rodiče se s velkými obavami obraceli i na ředitelku školy Terezu Martínkovou. Ta Blesku potvrdila, že kvůli stavbě teď děti skutečně na dvorek nechodí. „Není to ale kvůli azbestu, protože informace o tom, zda se do ovzduší dostává, či nikoliv, se různily, ale hodně se tu práší, takže proto,“ řekla ředitelka, která se v pátek účastnila kontroly přímo na stavbě.

Kontrola: Vše je v pořádku

„Kontrolu prováděla Hygienická stanice hlavního města Prahy. Informace, které jsme dostali, potvrzují stanovisko hygieny, že měření jsou v pořádku a že stavba probíhá tak, jak probíhat má,“ dodala s tím, že je Metrostav na stavbu dopředu upozornil, nespecifikoval ale, jaké konkrétní práce na místě budou probíhat.

Blesku se podařilo získat protokol šetření pražské hygieny (HSHMP), která v pátek postupy prověřovala. „Doposud probíhala enkapsulace (obalování, pozn.red.) bezbarvým fixačním prostředkem. V rámci kontrolního šetření HSHMP doporučila používání barevného penetračního prostředku,“ stojí mimo jiné v dokumentu. Ochranný nátěr na panelech by tak pro příště měl být vidět. Dále se v místě demontáže panelů nainstalují dva odsavače. Měření hodnot azbestových vláken v ovzduší proběhlo za uplynulý měsíc celkem třikrát, ani jednou nebylo zjištěno překročení limitu, dokládají také výsledky kontroly.

Majitel hotelu InterContinental, společnost WIC Prague a.s., podal poté, co zprávy o úniku azbestu vyvolaly paniku, podnět Obvodnímu státnímu zastupitelstvu v Praze 1, aby prošetřilo možné spáchání trestného činu šíření poplašné zprávy spolkem Občané Prahy 1. „Opakovaná měření potvrzují, že žádný azbest v ovzduší a v prostoru stavby, kde dochází k demontáži azbestových panelů odborným způsobem, ani mimo hotel, se nevyskytuje,“ stojí v prohlášení společnosti.

Fotogalerie
37 fotografií