„Má (nový babybox) automaticky otevíratelná a zase uzavíratelná dvoukřídlá dvířka. Ten původní měl jen kliku a otevíral se ručně. Měl taky chybičku, a to to, že záleželo na dárci dítěte, aby ho (babybox) zase zavřel. Tento se tedy otevírá i zavírá automaticky,“ popsal Hess. Doplnil, že modernizovaná schránka je vyrobená z nerezového kovu a stojí asi 300.000 korun.

Modernější verze

Za další výhodu inovované verze označil Juřica z firmy Montel, která babyboxy vyrábí a opravuje, to, že je prostor klimatizovaný. Původní babyboxy, které vyráběl Michal Čumpelík, byly pouze vytápěné, což představovalo problém zvláště v teplých měsících roku. Zlepšeno bylo i signalizování toho, že do prostor schránky bylo umístěno dítě. Nový babybox to oznamuje bezpečnostní službě a zdravotníkům prostřednictvím sms a e-mailem, jehož přílohou je barevná fotografie vnitřního prostoru babyboxu.

První tzv. babybox nové generace se otevřel v roce 2011 v Chebu jako 47. babybox v republice. Původní babyboxy se automatizovanou klimatizovanou verzí schránky nyní nahrazují. Ze 46 původních schránek jich za modernější variantu zbývá vyměnit ještě 11. Letos je podle Juřici výměna naplánovaná například v Karviné a v Děčíně. V roce 2022 by se nového babyboxu měly dočkat mimo jiné Kroměříž a Plzeň.

Čtyři na celou Prahu

V hlavním městě jsou čtyři babyboxy. První byl otevřený v roce 2005 a byl prvním babyboxem uvedeným v Česku do provozu. Umístěn byl v sídle soukromé kliniky GynCentrum v Praze 9, později byl přesunut do areálu vinohradské nemocnice. Do schránky na budově dejvické radnice bylo za 11 let provozu umístěno pět novorozeňat. Dosud v babyboxech po celé republice skončilo 218 dětí. Za prvních pět měsíců tohoto roku to byli čtyři novorozenci, za celý rok 2020 bylo do babyboxu odloženo 15 dětí. Babyboxy mají i kritiky, kteří tvrdí, že odporují Úmluvě o právech dítěte, například právu na jméno, totožnost, státní příslušnost a právu, znát své rodiče.

Video
Video se připravuje ...

Zakladatel babyboxů Ludvík Hess spolu se starostou Prahy 8 slavnostně zpřístupnili nový babybox u Liběňského zámku. (2020) Veronika Foltová

Fotogalerie
20 fotografií