Stavba z přelomu 70. a 80. let 20 století je spolu s protějším hotelem Olšanka takovými památníky na dobu minulou, kdy se na Žižkově bořily původní činžovní domy a místo nich vyrostla podobná monstra, která vůbec nezapadají do okolní zástavby. I když zde nalezneme průchody, které propojují ulici Beranovu a Sudoměřskou právě s Táboritskou ulicí, kde jsou například zastávky MHD, celý blok vytváří výraznou bariéru, která komplikuje severojižní prostupnost celého území. I to by se mělo v rámci rekonstrukce změnit.

Fasáda dostane tlumenou barvu, aby dům nerušil

„Obnova fasád panelového domu by měla výrazně přispět ke zmírnění negativních vizuálních účinků stavby. Oživení parteru a především přenesení komerčních prostor i na jižní stranu domu pomůže redukovat negativní vlivy, zlepší hygienu prostředí a přinese s sebou pozitivní děje,“ stojí v technické zprávě k rekonstrukci.

V rámci rekonstrukce by také měly zmizet výrazné oranžové pásy z plechových lamel, které jsou dominantou panelového domu z jeho uliční strany. Tyto pásy budou po rekonstrukci sjednoceny se zbytkem budovy jak barevně, tak materiálově. Na severním průčelí panelového bloku budou dále pak obvodové pláště lodžií nahrazeny prosklenou fasádou. Z jižní části bude dům barevnější. A jako oživení by měl fungovat dvojí druh výplní zábradlí a lodžií.

Z důvodu lepší prostupnosti dojde k rozšíření stávajících průchodů, což bude mít za následek i určité změny ve vnitřní dispozici, především pak v dolní části budov, kde se nacházejí komerční prostory. „Stávající provozy budou zachovány. Dojde ke zrušení některých nevyužívaných součástí domovního vybavení, jako jsou sušárny nebo prádelny a jejich nahrazení komerčně využitelnými jednotkami,“ píše se v technické zprávě.

Pražanům se rekonstrukce příliš nelíbí

„Pokračujeme v revitalizaci panelových domů v Praze 3. Táboritská ulice je u tramvajové zastávky Olšanské náměstí. Je to jedno z přirozených center městské části a tato stavba má vysloveně dominantní charakter,“ uvádí Jiří Ptáček (TOP 09), starosta Prahy 3. „Opravami dojde ke zhodnocení celkového technického stavu, prodloužení životnosti i statické bezpečnosti objektů včetně nového architektonického vzhledu,“ vysvětluje radní pro investice a majetek Jan Materna (TOP 09).

Občané Prahy 3 ale z rekonstrukce příliš nadšení nejsou. Většina se na sociálních sítích sice shodne, že současný stav je ostudný, navrhovaná rekonstrukce se ale většině moc nepozdává. „Současný stav je opravdu ostudný a Prahu 3 jako zodpovědného majitele reprezentuje dost mizerně. Je vidět, že se zoufale šetří, žádný nápad, žádné zlepšení (kromě rozšíření a prosvětlení dnes strašlivých průchodů). Ale lepší něco, než nic,“ napsala na facebookovou stránky Prahy 3 Veronika S.

Podobný názor má i další diskutující Anna H. „Přitom by se to určitě dalo opravdu revitalizovat, včetně původního výrazu. A ne jen obalit polystyrenem,“ myslí si. Najdou se ale i pozitivnější reakce. Třeba Lukáš T. je rád, že k rekonstrukci vůbec dojde. „Koukám, že co Čech to odborník na architekturu. Za mě palec nahoru - na to že to jsou, čemu se v Anglii říká council flats, tak nelze čekat, že se to zrevitalizuje do podoby Kaplického chobotnice. Vítám jednobarevnou minimalistickou střídmost, která sice místo neoživí, ale ani neurazí. Bydlím dole na Sudoměřské a denně na domy koukám a procházím oním podchodem hrůzy, proto zaplať pánbůh alespoň za toto.

Výběrové řízení bude otevřené do 22. června, poté radnice vybere firmu, která rekonstrukci provede. Předpokládané náklady jsou asi 188 milionů korun a rekonstrukce by se měla realizovat na přelomu roku 2021 a 2022.

Fotogalerie
5 fotografií