Hlavní výběh pro koně bude podle architektonické studie zaujímat 1931,38 metrů čtverečních, menší odstavný výběh bude měřit 1067,31 metrů čtverečních. Součástí prostoru pro koně Převalského bude nový výběh manula, což je dlouhosrstá kočkovitá šelma původem ze střední Asie, a přibude také dřevěný domek s terárii. Ten bude umístěný u plánovaných nádrží vodojemu na užitkovou vodu.

Pražská zoo nyní hledá zpracovatele dokumentace pro územní rozhodnutí, stavební povolení a pro provedení stavby. Hodnota veřejné zakázky byla stanovená na maximálně jeden milion korun bez DPH. Nabídky budou hodnoceny podle udané ceny za dodání dokumentace, ceny za jednu hodinu autorského dozoru a za délku doby dodání dokumentací.

Zelená střecha

Autorem návrhu nové podoby expozice koní Převalského je architekt Pavel Ullmann ze studia AND. Podle dokumentu tak koně budou mít stáje v přízemní stavbě s šesti propojenými boxy a střechou porostlou zelení a křovinami. V budově bude rovněž zázemí pro chovatele, kde pracovníci zoo budou mít k dispozici šatnu a denní místnost. O stín v letních měsících a o úkryt koní za deště by se měla starat navržená markýza, na níž se v budoucnu budou pnout rostliny.

Poslední divoký kůň

Kůň Převalského je jediným divokým druhem koně, který přežil do současnosti. Jednou z institucí, která se o jeho záchranu zasloužila, je pražská zoologická zahrada. Od roku 1959 pro ně vede Mezinárodní plemennou knihu a od roku 2011 organizuje transporty koní do Mongolska, kde se tento druh vyskytuje přirozeně.

Fotogalerie
64 fotografií