Na území hlavního města se nachází poměrně hodně zeleně, kde žijí volně žijící zvířata. Právě kvůli blízkosti lidí se ale stává, že dojde k různým nehodám. Zvířata mohou pokousat psi, zamotají se do různých drátů nebo je třeba srazí auto. V záchranné stanici v Jinonicích ročně ošetří tisíce zvířat, která se pak buď vrací do volné přírody nebo najdou azyl v lesních zookoutcích.

Na jaře pravidelně nastává období, kdy se stanice stará o stovky mláďat savců, kteří nepřežijí bez mateřského mléka. Není to pro ně jen důležitá potrava, ale i zdroj různých protilátek. Nejčastěji se sem dostávají mláďata ježků, zajíců nebo veverek. Pečují ale i třeba o malé muflony, srnky a lišky. Loni tu ošetřili přes 700 mláďat.

Postarat se o různé druhy zvířat není jednoduché. Neexistuje univerzální mléko, které by se mohlo dát všem mláďatům. Hlavní rozdíl je v tom, že každý vyžaduje různě tučné mléko. Nejtučnější mléko vyžadují zvířata žijící ve vodě, například vydry, protože je jejich tělo vystavené velmi chladnému prostředí. Naopak zase méně tučné mléko vyžadují lišky nebo jezevci, kteří vyrůstají v norách v blízkosti matky.

Každý druh má specifické potřeby

V záchranné stanici vytvořili systém pěti typů mléka pro různé druhy. Používají se tři druhy mléka pro štěňata, jedno pro liščátka, další pro veverčátka a další malé savce, a jeden druh je určený pro zajíce. Pak se používá mléko pro jehňata, kterým se krmí srnky a mufloni a mlékem pro domácí prasata se krmí malí divočáci.

Je potřeba odborný přístup

Stanice také upozorňuje veřejnost na to, že odchov divokých mláďat je extrémně náročný a vyžaduje odborný přístup a znalosti. Lidé se někdy pokouší zachráněná zvířata odchovat sami doma a často přitom končí tragicky. „Proto prosíme všechny případné nálezce, savčí mládě, které naleznete v přírodě, se nikdy nepokoušejte sami doma odchovat,“ apeluje na veřejnost.

Problematické je také to, že i pokud se domácí odchov podaří, zvířata se ochočí a už nikdy se nevrátí do volné přírody. V záchranné stanici vyrůstají mezi dalšími zvířaty svého druhu a nedochází k tak velkému kontaktu s člověkem. „Chcete-li mláďatům pomoci, můžete finančně podpořit přímo záchrannou stanici, aby měla mláďata co nejlepší podmínky a co největší šanci na úspěšný návrat do přírody,“ vyzývá veřejnost.

Fotogalerie
65 fotografií