Velké ohně se dnes rozhoří po celé České republice. Takzvané pálení čarodějnic je prastarý pohanský zvyk, který je především oslavou nadcházejícího jara. Dnešní čarodějnice, které pálíme, bývají nejčastěji ze slámy nebo dřeva. Byly však doby, kdy z čarodějnictví a z paktů s ďáblem byly často nařčeny nevinné ženy, ale i děti. I když čarodějnické procesy nebyly u nás tak masivní jako třeba v Německu, většina z nás jméno nechvalně proslulého soudce Jindřicha Bobliga z Edelstadtu, který si v 17. století torturou vynucoval smyšlená přiznání, velmi dobře zná. Tyto Hrůzy zachycuje dobře známý Vávrův film Kladivo na Čarodějnice, který vznikl v roce 1969 na motivy stejnojmenné knihy Václava Kaplického.

Upálení 5 manželek 

Největší monstrprocesy pod Bobligovou taktovkou se odehrávaly především na Jesenicku a Šumpersku, čarodějnické procesy se nevyhnuly ani Praze. Ten úplně první, o kterém se dochovaly alespoň nějaké písemné záznamy, se konal 25. května 1498. „Tehdy šlo o proces s 5 ženami, manželkami vlivných pražských měšťanů, kteří se podíleli na vedení všech tří pražských měst. Tyto ženy byly nařčeny, že vyrobily škodlivý prach, kterým trávily lidi,“ vysvětluje pro Blesk podcast historik Petr Kreuz. Jedna z žen byla manželkou Jana Kameníka, který byl bývalým primasem (obdoba starosty, pozn. red.) Nového Města pražského. Podle Kreuze ho udala jeho manželka při tortuře.

„Tento proces byl velmi rozsáhlý, celkově se prošetřovalo asi 100 lidí, z toho tedy těch 5 zmíněných žen bylo popraveno. Svým rozsahem se tak mohl rovnat klidně tomu z amerického Salemu, kde bylo za půl roku vyšetřováno asi 125 lidí a 20 z nich skončilo na hranici,“ dodává Kreuz. Čarodějnické procesy probíhaly v americkém Salemu, ve státě Massachusetts v roce 1692.

Upálení hrozilo i dětem

Druhým proslaveným „procesem“ bylo nařčení asi 16 chlapců ve věku 8 – 17 let z malostranské jezuitské koleje z toho, že se paktovali s ďáblem. „Chlapcům se mělo údajně podařit vyvolat ďábla, což tehdy znamenalo, že jste se dopustil čarodějnictví. O proces se začal zajímat i tehdejší císař Ferdinand III. Nikdo nechtěl, aby to vrhlo na jezuity skandál, a tak se zasvěcené instituce zachovaly na tehdejší dobu nadmíru osvíceně. Ustanovily vyšetřovací komisi složenou ze třech doktorů práv a jednoho vysokého státního úředníka. Ti měli celou situaci prošetřit,“ popisuje události Petr Kreuz.

Komise po třech měsících pátrání nakonec případ uzavřela, že šlo jen o dětskou neuvážlivost a hru a chlapci byli předáni zpět rodičům. „Ti jim měli dát výprask a dohlížet, aby se chlapci chovali způsobně. Bylo jim také připomenuto, že ďábel se může zjevit kdykoli, nejen při jeho vyvolávání,“ dodává Kreuz.

Dnes, stejně tak jako minulý rok se žádné velké oslavy filipojakubské noci kvůli pandemii nekonají. Řada z nás si ale určitě alespoň malý ohýnek na opečení buřtů někde na zahradě rozdělá. Při koukání do ohně můžeme vzpomenout na zbytečné oběti těchto procesů. K hysterii tehdy stejně jako dnes vedla nestabilní společenská situace. Neúroda, nemoci, války a podobně. Nesmíme na svoji historii zapomínat a hlavně se z ní musíme poučit.

Fotogalerie
24 fotografií