Mural, velkoplošné malby, graffiti, to vše bychom mohli zařadit do takzvaného street artu neboli pouličního umění. V poslední době se malby od novodobých umělců začaly v pražských ulicích objevovat čím dál tím častěji, a je to jedině dobře. Samozřejmě, že řeč je o těch legálních, promyšlených a zpracovaných opravdovými mistry ve svém oboru. Nikdo nechce mít na fasádách mor posledních desetiletí v podobě nevzhledných klikyháků.

Velkoplošné malby za poslední dobu ozdobily šedivé zdi na příklad u metra Opatov, nový mural se nyní chystá i na Vltavské, a v těchto dnech vzniká v Praze 8 poblíž tramvajové zastávky Vychovatelna mural, který připomene operaci Anthropoid. V minulých dnech však v Holešovicích vznikl ještě větší unikát. Na budově Tesly vznikla 350 m2 velká malba dívčího obličeje, která má jednu zajímavou vlastnost. Dokáže totiž čistit okolní vzduch podobně, jako to zvládnou stromy.

Barvy, které čistí vzduch

Obří mural vznikl v rámci k kampaně za udržitelnější budoucnost We Share The Same Future (Sdílíme stejnou budoucnost, pozn. red.), za kterou stojí dvě nadnárodní firmy Footshop a Nike. „Nechtěli jsme udělat jen další reklamu na fasádě. Proto jsme se spojili s odborníkem na slovo vzatým Davidem Strauzzem, který je špičkou v oboru velkoformátových maleb a vymysleli tento koncept,“ vysvětluje pro Blesk Jan Sedloň, brand manažer Footshopu.

Ani místo nebylo vybrané náhodou. Budova Tesly je jednak dostatečně velká, tudíž bylo možné použít co nejvíce speciálních barev, které budou okolní ovzduší čistit, jednak se budova Tesly bude rekonstruovat, a tak odpadá nutnost malbu likvidovat

Na malbu o velikosti 350 m2 bylo použito 130 kilogramů speciální ekologické barvy Airlite z Itálie, kterou ze 100 % tvoří minerální látky. Barvy fungují na principu fotokatalýzy, kontaktem barvy s energií slunečního záření dojde k chemickému rozkladu škodlivých látek, které se transformují na již bezpečné molekuly solí. Celkově malba dokáže z ovzduší pohltit až 88 % škodlivin, eliminuje oxidy dusíků, VOC (těkavé organické látky) a nedá prostor žádné plísni nebo přehřívání budovy.

Řešení do budoucna?

Do budoucna by tak tyto malby mohly být variantou, jak čistit ve městech vzduch. Účinky mají totožné jako stejně velká plocha lesa. Je jasné, že zeleň nikdy nic nenahradí, ale jako doplněk je to rozhodně zajímavé. Překážkou však může být cena. Na takto velký mural se náklady pohybují v řádek stovek tisíc korun.

Mural zůstane na Maninách do konce léta, pak zmizí kvůli plánované rekonstrukci celé budovy. Zajímavostí ale je, že speciální barvy svoji schopnost čistit vzduch neztrácejí ani po velmi dlouhé době. „Firma, která vyrábí tyto ekologické barvy, je stará 10 let a mezi jejich první projekty patří nabarvení tunelu v Římě. Ten dodnes požírá škodliviny a čistí prostředí, takže zatím víme, že minimálně 10 let může malba fungovat,“ uzavírá Sedloň.

Video
Video se připravuje ...

Na budove Tesly v pražských Holešovicích vznikla unikátní velkoformátová malba. Je vytvořena speciálními barvami, díky kterým dokáže čistit okolní vzduch se stejnou účinností jako by to zvládla stejně velká plocha zeleně. David Zima

Fotogalerie
13 fotografií