Kvůli pandemii nemoci covid-19 v hlavním městě využívá MHD oproti normálnímu stavu zhruba 60 procent cestujících. Nejvíce jich ubylo právě v metru. V současnosti poslední vozy na konečnou dojedou stále jen zhruba ve 23:15 hodin. Počty cestujících ale opět stoupají a už v květnu by se měl provoz prodloužit o půl hodiny. Od července je pak v plánu přejít na prázdninové jízdní řády, což znamená prodloužení intervalů vlaků metra. „Od září můžeme doufat a věřit v přechod na plný provoz,“ řekl na výboru šéf ROPIDu Petr Tomčík.

Řadu lidí ale překvapila informace o tom, že by se do běžného provozu nemusel vrátit večerní provoz metra, které dříve jezdilo až zhruba do půl jednéZ dokumentu, který vzal magistrátní výbor na vědomí, vyplývá, že by metro mohlo končit mezi jedenáctou a půl dvanáctou. Pokud by už v té době počet cestujících narostl na dobu před covidem, mohlo by to způsobit velké potíže. 

Primátor Hřib však upozorňuje na to, že se jedná pouze o informaci, kterou vzal magistrátní výbor na vědomí, a osobní pohled ROPIDu. „Po ukončení koronavirové pandemie budeme v rámci návratu k normálnímu životu požadovat obnovu provozu metra v původním rozsahu,“ uvedl primátor. Chce proto také jednat s koaliční Prahou Sobě, která má dopravu na starost. Podle Hřiba je večerní a noční provoz také důležitý pro podporu pohostinství, kam by se po rozvolnění vládních opatření mohli opět vrátit hosté a na které pandemie těžce dolehla.

Náměstka pro dopravu Adama Scheinherra (Praha Sobě) chtějí Piráti požádat o to, aby se zaměřil na vnitřní úspory Dopravního podniku, kde se podle nich dá najít dostatek peněz na to, aby se nemusel omezovat provoz MHD.

Metro posílíme

Už na středečním výboru nicméně zaznělo, že provoz se bude upravovat podle toho, jak se bude vyvíjet epidemie koronaviru a počty cestujících. Podobně se proti kritice, že Praha chce zkracovat provoz metra, vyjádřil i Scheinherr. „Když v červenci bude zájem cestujících na vysoké úrovní, tak metro zase o něco posílíme, jako jsme to udělali teď. V našem zájmu je provoz vrátit do normálního režimu, který známe z doby před pandemií,“ slíbil Blesku radní.

Mluvčí Ropidu Filip Drápal pak dodal: „K původnímu stavu se situace vrátí ve chvíli, kdy budou cestující využívat spoje jako dříve, bude normální noční život a vrátí se turisté. Nyní provoz metra prodloužíme o půlhodinu, co bude dál, zatím nikdo neví.“

Podle podkladů ROPIDu přišel Dopravní podnik a další dopravci zapojení do systému PID asi o miliardu z plánovaných příjmů a navíc ještě museli vynaložit několik set milionů na boj proti covidu. Omezení služeb by ale podle Pirátů mohlo přinést nežádoucí propad zájmu cestujících o MHD, ze kterého by se Dopravní podnik těžko vzpamatovával.

Zkracují se noční spoje

Od pátku 30. dubna bude obnoven provoz noční tramvajové linky 99. Intervaly nočního autobusu číslo 912 budou zkráceny na 30 minut a u linek 913 a 916 na 60 minut. Provoz metra by se měl od 10. května oproti současnému stavu posunout o hodinu, kdy poslední vlaky budou vyjíždět z konečných ve 23:00 až 23:05.

Fotogalerie
34 fotografií