V 18 hodin se orloj běžně rozběhl, otevřela se okénka, zakokrhal kohout a rozběhly se apoštolové. Kolemjdoucí si ale hned všimli, že na konci se stalo něco neočekávaného a nezavřela se okénka, za kterými se probíhá přehlídka apoštolů a sochy zůstaly stát na místě. Orloj se ale úplně nezastavil, hodiny šly dál. Problém se tedy týkal jen mechanismu s apoštoly.

Drobná závada

Na místo ale hned dorazil sochař a orlojník Petr Skála. Ukázalo se, že šlo jen drobnou závadu. Zasekla se tam jedna páčka ve stroji, který pohybuje apoštoly. „Tam jde skutečně o milimetry,“ řekl Blesku. Hned po šesté dorazil na místo a závadu opravil během chvíle. V sedm hodin už šel orloj normálně. „Je to mechanismus poměrně složitý, takže občas se tam něco stát může,“ poznamenal.

Legendy praví, že pokud se pražský orloj zastaví, čeká české země tragédie. . Petr Skála ale nic takového neočekává, sám ho také pořád bedlivě sleduje, zda běží v pořádku. „Když se něco stane, tak okamžitě všichni plaší, že na český národ se řítí pohroma, takže na to dávám pozor,“ dodal. 

Na orloji se naposledy objevila menší závada poměrně nedávno. V únoru to vypadalo, že se úplně zastavil. Ukázalo se ale, že kvůli vypadlé závlačce se jen hodně zpomalil a závadu se také podařilo rychle odstranit.

Na staroměstské věži se orloj objevil v roce 1410, kdy ho vytvořili hodinář Mikuláš z Kadaně a astronom Jan Ondřejův zvaný Šindel. Jeho kamenická výzdoba navíc pochází z parléřovské kamenické huti. Čili ze stejné huti, která se podílela na výstavbě chrámu sv. Víta. V roce 1490 prošel orloj první opravou, kterou měl na starosti Hodinář Jan z Růže zvaný Hanuš. Jemu je ostatně často neprávem připisováno autorství jedinečného hodinového mechanismu.

Ostatně právě s Hanušem se pojí i legenda, která vypráví o neštěstí, které postihne české země v případě, že se orloj zastaví. Podle legendy mistr Hanuš přidal orloji kromě funkce měření času i mnoho dalších funkcí, z čehož byli tehdejší pražští konšelé nadšeni.

Napadlo je ale, že by mohl podobný stroj sestrojit i pro další města. Proto na Hanuše objednali partu zlořádů, kteří ho napadli a oslepili. Mistr Hanuš moc dobře věděl odkud vítr vane. Proto poprosil svého přítele, aby ho k orloji dovedl. Tam i poslepu celý přístroj zastavil. Trvalo dalších sto let než se podařilo složitý mechanismus zprovoznit - alespoň podle pověsti, kterou mistrně zachytil Alois Jirásek ve svých Starých pověstech českých.

Fotogalerie
30 fotografií