Lakuna své narozeniny oslavila třípatrovým dortem z ovoce a zeleniny, který spořádala spolu s druhým slůnětem Amalee a dospělými slonicemi ze stáda. Podle vrchního chovatele slonů Martina Kristena jsou pro slony takové pochutiny jako ananasy nebo jablka skutečně svátkem, protože nejsou součástí jejich běžné stravy.

Je to první samička narozená v Zoo Praha. Je také budoucností chovu našich slonů a v jistém smyslu i budoucností naší zoo,“ řekl ředitel Bobek. Samice podle něj prospívá dobře. „Ze samičky vážící 92 kilogramů se stalo sebevědomé slůně s 350 kilogramy,“ sdělil ředitel Miroslav Bobek.

Matkou slůněte je slonice indická Tamara, která žije v pražské zoo od roku 2012. Otcem je 37letý samec Ankhor. Ten před svým příchodem do Prahy zplodil více než desítku mláďat. Sloní samec původem z Barmy je v Praze šest let, před tím byl v německém Tierparku Berlin.

Podle ředitele se v prostorách pražské zoo narodilo pět slůňat, matka prvního z nich však do zoo přijela už březí. Prvními zcela pražskými slůňaty tak byli Max a Rudy. Ti přišli na svět v roce 2016.

Nová kniha podpoří provoz zavřené zoo

V zoo proběhla ale ještě jedna akce, představení nové knihy Ztichlá zoo. „Chceme našim příznivcům nabídnout pohled na to, co v zoo nemohli vidět. Zároveň to je vlastně historický dokument, který bude sloužit jako vzpomínka na vymknutou dobu,“ řekl ředitel pražské zoo. Výtěžek z prodeje bude určený na provoz zoologické zahrady. Cena knihy je v e-shopu zoo 390 korun.

Prostřednictvím fotografií, jejímiž autory jsou převážně Miroslav Bobek a Petr Hamerník, zoo podle Bobka rekapituluje období od začátku března 2020 do konce února 2021. Během těchto 365 dnů přišla na svět dvě slůňata, orangutan a stovky dalších mláďat. V zoo se také otevřel Darwinův kráter, jehož obyvateli jsou mimo jiné ďáblové medvědovití. Prostřednictvím fotografií v knize budou lidé moci nahlédnout i tam, kde se návštěvníci běžně nedostanou. Uvidí tak například zákulisí práce chovatelů.

Video
Video se připravuje ...

Milionové ztráty Zoo Praha: Bobek o nulové podpoře státu, chaosu vlády i medvědí porodnici Blesk

Fotogalerie
31 fotografií