Oprava Libeňského mostu je rozhodně jedna z největších veřejných zakázek. Tendr v hodnotě 2,8 miliard korun vypsala TSK loni v říjnu. Původní termín pro dodání přihlášek byl 22. února, nyní se přesunul o více než 4 měsíce. V současné chvíli se mluví o datu 8. července, jestli to však bude konečný termín, je složité v tuto chvíli odhadnout.

TSK posunutí termínu odůvodňuje velkým množstvím dotazů, které se k výběrovému řízení sešly. Aktuálně jich TSK obdržela přes 200 „Důvodem prodloužení termínu bylo množství zaslaných dotazů a zájem zadavatele získat kvalitně připravené nabídky. Bližší informace sdělíme po podání nabídek v souladu s tím, co nám umožňuje zákon,“ uvedla pro Blesk mluvčí TSK Barbora Lišková.

Dron a mediální výstupy

Otázek je opravdu mnoho. A je vcelku zajímavé nahlédnout do zákulisí, co vše musí dodavatel u takto obří veřejné zakázky zajistit a ohlídat. „Zadavatel definuje, že v průběhu stavby jednou za 6 měsíců bude zhotovené video z dronu. Dodavatel žádá zadavatele o vyjasnění, kdo zajistí povolení k natáčení z dronu, resp. kdo bude osobou oprávněnou za objednatele k řešení povolení na jednotlivá natáčení,“ zní jeden z dotazů. „Dodavatel si v rámci objednání natáčení z dronu zajistí i příslušná povolení v rámci služby,“ odpovídá TSK.

Samozřejmě je zde i plno odborných dotazů, ale i takové, které se jednají mediálních výstupů z průběhu stavby. „Dodavatel žádá zadavatele o vysvětlení, v jaké formě chce zadavatel sám, či prostřednictvím zhotovitele o novinkách občany informovat?“ Podle odpovědi TSK se budou informace objevovat především na nově zřízeném webu a dále pak na sociálních sítích. „Zhotovitel bude vždy určovat, jakou formou a v jaké podobě budou tyto informace prezentovány.“

Nejedná se jen o most samotný

Rekonstrukce Libeňského mostu se však netýká jen mostu samotného, respektive jeho soumostí, v rámci oprav se budou nově řešit i přilehlé křižovatky. „Předmětem Stavby je rekonstrukce komunikace a přestavba mostních objektů ulice Libeňský most od křižovatky Dělnická – Jankovcova včetně této křižovatky po křižovatku Palmovka (mimo křižovatku). Jde o komunikaci s obousměrným automobilovým provozem se středním tramvajovým pásem a oboustrannými chodníky,“ píše se v dokumentu, který popisuje zakázku. Firma také vybuduje bezbariérový přístup na Rohanský ostrov, dále pak cyklostezky a postará se i o obnovení Vltavského ramene.

„Tyto stavby se původně připravovaly zvlášť, na jiném odboru magistrátu. My jsme je nyní připojili k chystané rekonstrukci Libeňského mostu. I proto se původně odhadovaná cena kolem 2,2 miliardy zvýšila na současných 2,8 miliardy. V této nové ceně jsou právě započítány i ty stavby navíc,“ vysvětlil náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr. Přesná částka však bude přesně známá, až bude vysoutěžen dodavatel.

Fotogalerie
36 fotografií