Sníh, který Prahu zahalil už v noci na pondělí, způsobil velké potíže v dopravě, lyžaři a sáňkaři z něj ale měli obrovskou radost. Všechny dostupné kopce se jimi začali rychle plnit, zimní radovánky si lidé vyrazili užít i na Petřín. V úterý se na svahu v centru města objevil také recesista v boratkách - zaříznutých zelených plavkách, které ve stejnojmenném filmu proslavil Borat v podání britského komika Sachy Barona Cohena. Kopec za smíchu a aplausu všech přítomných sjel na lyžích.

Bobující děti, lyžaře i snowboardisty na kopec přišli v úterý napomenout pražští strážníci, na zeleni ve většině městských parků je totiž bobování, sáňkování i lyžování zakázáno vyhláškou z roku 2001. Za její porušení podle mluvčí pražských strážníků Ireny Seifertové hrozí pokuta ve výši až 10 tisíc korun. „Je vždy nutné vzít v potaz samotnou společenskou škodlivost a nebezpečnost daného jednání,“ podotkla mluvčí s tím, že strážníci lidi, kteří vyhlášku porušovali, pouze upozorňovali, aby od svých radovánek upustili.

Nad vyhláškou se podivil i primátor Zdeněk Hřib (Piráti). „Vyhánění dětí ze svahu je nesmysl. (...) Vůbec nechápu, jak to tenkrát mohl v této podobě někdo schválit. Musíme se na to podívat. U nás na Jižáku v centrálním parku se sáňkuje ostošest (a hroudu sněhu lze zdolat i na Staroměstském náměstí),“ nechal se slyšet. 

Video
Video se připravuje ...

Prahu zasypal sníh 

Náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN), který má v gesci životní prostředí a také bezpečnost, tedy i práci strážníků, k tomu na sociálních sítích uvedl, že se situací zabývá. Už ve středu se na Petříně, v Letenských sadech a ve Stromovce objevily cedule, které vyznačují místa, kde je sáňkování a bobování povoleno.

„Sáňkovat v Praze se samozřejmě může a Praha naopak díky svému členitému terénu nabízí ideální podmínky pro zimní radovánky, a to nejen sáňkování a bobování, ale i běžkování, bruslení či otužování. Ve Stromovce, na Petříně, nebo Letenských sadech je pro sáňkování vyhrazeno zvláštní místo ohraničené těmito piktogramy. V ostatních parcích jsou pro běžkaře dokonce rolbou upravené trasy,“ uvedl Hlubuček ve středu na facebooku k piktogramu se zelenými sáňkami. Sjezdové lyžování a jízda na snowboardu jsou ale vyhláškou o ochraně veřejné zeleně stále zakázané. 

Petřín - místo, kde se smí sáňkovat a bobovat.
Autor: Lesy hlavního města Prahy

Zájmu o sněhové radovánky taky bleskově využila firma, která v Praze běžně poskytuje sdílená kola. Na Petřín, Letnou, do Riegrových sadů a Stromovky umístila lopaty na sjíždění kopce v typické růžové barvě, které si lidé mohou půjčit přes mobilní aplikaci. 30 minut vyjde na 10 korun. K půjčení jsou i v Brně a Olomouci.

Video
Video se připravuje ...

Časosběr: Takhle sníh zasypal hlavní nádraží v Praze Mall TV

Fotogalerie
86 fotografií