O novém depozitáři pro Národní galerii se mluví už mnoho let. Její depozitáře jsou v současnou chvíli zcela přeplněné a další místo se ve stávajících objektech hledá už velmi těžko. Národní galerie disponuje asi 400 tisíci uměleckých děl, ze kterých vystavuje pouhé jedno procento. Nová stavba v Jinonicích by kromě skladovacích prostor měla navíc přinést i prostory výstavní, respektive depozitáře veřejně přístupné.

„Měly by tu být i veřejně přístupné depozitáře, kde návštěvníci uvidí, jak vypadá Národní galerie za oponou. Chceme jim ukázat to, co se děje mimo výstavní prostory,“ vysvětluje Dušan Perlík, ředitel odboru ochrany sbírkového fondu NG. Kromě depozitářů sem NG přesune i laboratoře, digitální centrum nebo restaurátorské ateliéry.

Prostorné, ale subtilní

Je nám jasné, že máme obrovské požadavky na prostory, které od nové stavby očekáváme. O to větší mám radost, že se podařilo vybrat návrh, který jednotlivé budovy celého komplexu v prostředí „zneviditelňuje“,“ popsala generální ředitelka NG Alicja Knast, která od ledna 2021 nahradila ve funkci Annu Marii Nedoma. „Nový depozitář je pro nás opravdu stěžejní, zvláště pak v situaci, kdy by měla nastat kompletní rekonstrukce Veletržního paláce, bychom neměli kde vzácná díla uložit,“ dodala Knast.

V soutěži nakonec zvítězil návrh studia Jika-cz, které se novou budovu snažilo do okolního prostředí zasadit tak, aby byla co nejméně nápadná a hlavně také flexibilní. „Můžeme říct, že budova má dvě části, spodní a vrchní. Ta spodní je flexibilní a v průběhu životnosti budovy se dá měnit. Zatímco vrchní část, ve které budou depozitáře, zůstává nedotknutelná,“ vysvětluje Jak Kubát z vítězného studia. Nová budova depozitáře by měla být navíc nízkoenergetická.

Beton, sklo a vepřovice

Architekti také pečlivě vybírali materiály, ze kterých bude nový depozitář postaven. kromě typického betonu a skla se zde objeví i nepálené cihly. „Nepálená přírodní hlína, tedy tzv. vepřovice nás provází už několik tisíc let a navíc dokáže vytvořit naprosto ideální prostředí právě pro ta umělecká díla,“ popsal architekt.

Centrum oblasti

Nová budova depozitáře by měla dotvořit v současné době urbanisticky necelistvé území v Jinonicích, blízko Prokopského údolí. Místo, kde se dnes nachází jen změť křoví, by se do budoucna mělo stát nejen uměleckým centrem dané lokality. Pomoci by tomu měl i přilehlý sochařský park, kde budou vystavena některá umělecká díla.

Předpokládaná doba realizace je sedm let od zahájení projektu, celkové odhadované investiční náklady dosáhnou 1,3 miliardy Kč. Na první fázi, ve které byly vykoupeny potřebné pozemky a zahrnuje ji i zpracování projektové dokumentace, bylo vyčleněno 64 milionů korun.

Fotogalerie
8 fotografií