Že má socha poškozené brýle, si na hlavním nádraží všiml pracovník ochranky ve středu 30. prosince. Ten hned celou událost oznámil. „Policisté zajistili záznam z bezpečnostní kamery, na kterém je vidět dvojice osob s dítkem, jak v ten samý den odpoledne přistupuje k soše sira Nicholase. Následně muž vezme malého do náručí a vysadí jej na sochu. Dítě poté přiloží ruku na hlavu sochy. Bohužel další vývoj situace není dobře vidět,“ popsal situaci policejní mluvčí Jan Rybanský.

V pondělí policisté zveřejnili záběry muže a ženy s dítětem s tím, že je hledají, protože by mohli svým svědectvím přispět k objasnění případu. O dva dny později pak policisté uvedli, že ještě předtím, než se u sochy objevila rodina, u ní záběry zachytily dva muže. 

Záznam ukazuje, že jeden z dvojice pokládá ruku na hlavu sochy a pravděpodobně manipuluje s brýlemi. Následně odchází k lavičce, kde si po usednutí zapaluje cigaretu,“ popsal Rybanský. „V souvislosti s dalším prověřováním případu, pátráme po dvojici mužů na záznamech, pokud je poznáváte nebo máte informace, které by vedly k zjištění jejich totožnosti, kontaktujte linku 158,“ dodal s tím, že škoda na brýlích je předčasně vyčíslena na 15 tisíc korun.

Brýle se ztratily třikrát

Bronzové sousoší s vyobrazením Nicholase Wintona, který před druhou světovou válkou z Československa zachránil 669 převážně židovských dětí před transportem do koncentračního tábora, bylo na prvním nástupišti hlavního nádraží odhaleno v září 2009. Charakteristické brýle se od té doby ze sousoší ztratily třikrát. Naposledy byly zhruba po pěti letech na soše obnoveny v loňském roce. Původně se mělo slavnostní odhalení sochy s novými brýlemi uskutečnit v květnu, kvůli epidemii koronaviru byla akce přeložena na polovinu září.

Video
Video se připravuje ...

Záběry u sochy Wintona zachytily dva muže, policisté je hledají. Policie České republiky

Britský makléř a humanitární pracovník Nicholas Winton se dožil 106 let, zemřel 1. července 2015. Odjezdy stovek dětí z Československa ohroženého nacisty po železnici do Británie organizoval z vlastní iniciativy. Svůj výjimečný skutek přitom vždy označoval za "běžnou věc". Winton byl za své činy povýšen v Británii do rytířského stavu. Prezident Václav Havel mu v roce 1998 udělil vysoké české státní vyznamenání - Řád Tomáše Garrigua Masaryka. Britská pošta ho před pěti lety uctila pamětní známkou.

Fotogalerie
4 fotografie